Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.05.2021

Zwarte journaliste getuigt over afwijzing Golden Globes-organisatie

door Vertigo

De Hollywood Foreign Press Association (HFPA), een vereniging van buitenlandse journalisten in Hollywood en de organisatie achter de Golden Globes, ligt onder vuur omdat ze geen zwarte leden telt.

Nu heeft Samantha Ofole-Prince onthuld hoe ze ongeveer tien jaar geleden werd uitgenodigd om als eerste zwarte journaliste de HPFA te vervoegen, maar uiteindelijk werd geweigerd.

Volgens de HFPA kon ze niet genoeg artikels voorleggen, maar Ofole-Prince beweert dat ze werd afgewezen omdat de organisatie bang was voor interne concurrentie.

Ofole-Prince heeft verschillende e-mails gedeeld waarin een lid van de HFPA een garantie eiste dat ze niet voor Zuid-Afrikaanse media zou schrijven. Dat was namelijk het territorium van Margaret Gardiner, een Zuid-Afrikaans lid.

Hoewel Ofole-Prince herhaaldelijk verzekerde dat ze enkel voor andere Afrikaanse media aan de slag zou gaan, nam Gardiner daar schijnbaar geen genoegen mee. Zelf ontkent Gardiner dat ze Ofole-Princes kandidatuur saboteerde.

In augustus 2020 spande de Noorse journaliste Kjersti Flaa om dezelfde redenen een rechtszaak aan tegen de HFPA. Flaa mocht naar eigen zeggen niet tot de vereniging toetreden omdat twee Scandinavische leden voor concurrentie vreesden.

Haar advocaten legden gelijkaardige getuigenissen van andere buitenlandse journalisten voor. De rechtszaak werd al twee keer afgewezen, maar Flaa gaat in beroep.

Ofole-Prince kreeg ook te horen dat ze niet meer voor tabloids mocht schrijven en voor stukken in Amerikaanse media geen HFPA-persmateriaal mocht gebruiken.

“Elke dag kwamen ze met iets anders op de proppen,” zegt Ofole-Prince. “Ik had het gevoel dat ze me oplegden voor wie ik moest schrijven. Zij hadden mij echter uitgenodigd en konden me geen voorwaarden opleggen.”

Nadat ze werd geweigerd, kreeg Ofole-Prince te horen dat ze zich opnieuw kandidaat kon stellen en veel HFPA-leden eerst meerdere keren werden afgewezen.

“Jammer genoeg heeft mijn ervaring met de organisatie een bittere nasmaak,” reageerde Ofole-Prince. “Ik ben niet geïnteresseerd om de organisatie in zijn huidige vorm te vervoegen.”

Ook nu de HFPA van plan is om grondige hervormingen door te voeren, wil Ofole-Prince er niets mee te maken hebben. “De HFPA heeft decennia de tijd gehad om haar gebrek aan diversiteit aan te pakken,” zegt ze.

“Dat hebben ze jammer genoeg niet gedaan,” voegt ze eraan toe. “Volgens mij valt de organisatie niet meer te redden.”

Bron: Variety

Lees meer over: