Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.05.2020

Zullen films na coronacrisis sneller op video-on-demand verschijnen?

door Vertigo

Volgens een peiling bij 363 leden uit diverse takken van de filmsector blijkt dat velen het ermee eens zijn om de traditionele exclusieve bioscoopperiode van negentig dagen na da coronacrisis in te korten of zelfs af te schaffen. Daarmee zouden films sneller op VOD komen.

De tak van de filmmakers is de grootste voorstander om een nieuw evenwicht tussen bioscoop- en VOD-releases te vinden en veel andere takken van de filmsector willen er net zoals tijdens de coronacrisis mee blijven experimenteren.

Daarentegen is ruim de helft van de bioscoopuitbaters van mening dat films nog steeds negentig dagen in de bioscoop moeten lopen voordat ze op video-on-demand belanden.

In alle takken is het merendeel van de ondervraagden er echter van overtuigd dat het zakelijk model van de bioscopen zal moeten veranderen.

Verder gaan de filmmakers ook het meeste akkoord met de beslissing van Universal om Trolls World Tour tegelijkertijd in de bioscoop en op VOD uit te brengen. Sommigen vinden zelfs dat alle uitgestelde bioscoopfilms meteen een VOD-release zouden moeten krijgen.

Wat de heropening van de bioscopen betreft, denkt achtenvijftig procent van de uitbaters dat de box-office over een paar maanden opnieuw normaal zal draaien. Anderen rekenen op een jaar.

Twee derde van de ondervraagden in de tak home entertainment denkt dan weer dat de bezoekersaantallen nooit meer zo hoog zullen liggen als voor de coronacrisis.

Bron: IndieWire