Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.02.2017

Zonder Brad Pitt geen Moonlight

door Marlies Hamal

Dat het tegenwoordig moeilijk is om in Hollywood een film gemaakt te krijgen zonder dat er een grote ster bij betrokken is, werd vorig jaar nog maar eens bewezen. Drie van de negen films die genomineerd werden voor de Beste Film-Oscar hadden namelijk de steun van een bekende naam nodig die achter de schermen lobbyde om de studio’s te overtuigen.

Zo was er Fences, gebaseerd op een toneelstuk waarvan Paramount de rechten in 1987 al kocht. Oorspronkelijk was de bedoeling dat Eddie Murphy de mannelijke hoofdrol zou vertolken, maar uiteindelijk duurde het nog 30 jaar voordat de film gemaakt werd. Dat was grotendeels te danken aan de betrokkenheid van Denzel Washington, voor én achter de schermen.

Manchester by the Sea ontstond dan weer dankzij de star power van Matt Damon. Damon vroeg Kenneth Lonergan om een scenario te schrijven nadat hij een kleine rol speelde in Lonergans vorige film Margaret. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Damon zelf de hoofdrol zou spelen, maar door zijn eigen drukke agenda besloot hij de rol door te geven aan Casey Affleck.

Barry Jenkins’ Moonlight zou er tenslotte niet geweest zijn zonder Brad Pitt. Hoewel Jenkins in 2008 in Hollywood indruk maakte met zijn debuutfilm Medicine for Melancholy, had hij het moeilijk om nieuwe projecten van de grond te krijgen. Maar in 2013 had Jenkins het geluk om tijdens het Telluride Film Festival een Q&A te modereren voor 12 Years a Slave. Op die manier ontmoette hij Brad Pitt, wiens productiehuis Plan B de film had geproducet.

Pitt zou zo onder de indruk geweest zijn van Jenkins dat hij besloot om hem te steunen bij de verfilming van Tarell Alvin McCraney’s toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue. Met de hulp van producer Adele Romanski en Dede Gardner en Jeremy Kleiner van Plan B kreeg Jenkins zo de kans om Moonlight te maken.

Bron: Variety