Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.07.2017

Zombielegende George A. Romero overleden

door Vertigo

Gisteren overleed George A. Romero op 77-jarige leeftijd na een korte maar krachtige strijd tegen longkanker. De filmmaker zal altijd bekend staan al de vader van de zombiefilm.

In 1968 schreef Romero filmgeschiedenis met zijn zwart-withorrorprent Night of the Living Dead. Hij draaide die voor zo’n 110.000 dollar en zette er zombies mee op de filmkaart.

Nadien maakte bij nog verschillende andere levende dode-films, maar het is de originele trilogie – waaronder ook Dawn of the Dead en Day of the Dead – waarmee hij zowel kritisch als commercieel  een verschil maakte.

Romero deinsde er niet voor terug om sociale commentaar te injecteren in zijn bloederig entertainment. Zo zaten er in Night verwijzingen naar de interraciale spanningen van de jaren vijftig en zestig en was Dawn een regelrechte aanval op ons consumptiegedrag.

De cineast maakte ook andere genrefilms, waaronder de arthousehit Martin over een man die al dan niet een vampier is, en later volgden ook enkele samenwerkingen met Stephen King.

Recent kondigde hij nog aan dat hij een volgende zombiefilm wilde maken. Ditmaal als producent, de regiestoel ging hij overlaten aan zijn voormalige assistent.

Bron: Variety