Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.11.2017

Zo kwam de grootste stunt uit Mad Max: Fury Road tot stand

door Vertigo

Regisseur George Miller leverde twee jaar geleden een huzarenstukje af met Mad Max: Fury Road. Dertig jaar na de laatste Mad Max-film begon de 76-jarige cineast aan een productie van 150 miljoen dollar en baarde hij een visueel spektakel.

In een nieuw boek over regisseur George Miller en de Mad Max-franchise, Miller and Max: George Miller and the Making of a Film Legend, wordt er meer uitleg gegeven over de spectaculaire stunts van Fury Road. Zo beschrijft het boek hoe de crash met de War Rig, de reusachtige vrachtwagen van Furiosa, tot stand kwam.

In de scène bestuurt de tot inkeer gekomen Nux het voertuig en kantelt die om. Er werd eerst aan gedacht om de stunt met CGI uit te voeren, maar Miller vond dat dit haaks zou staan op de realistische crash-and-burn-sfeer van de originele trilogie.

Men koos er dan maar voor om de crash in het echt uit te voeren met stuntrijder Lee Adamson achter het stuur van de tientonner. Adamson was naar verluidt erg enthousiast, maar Miller was er niet gerust in omdat er de voorbije dagen al veel close calls waren geweest tijdens andere stunts.

Voor de stunt moest de olietanker op het juiste moment draaien zodat hij zou omkantelen, ondersteboven zou landen en net voor de camera tot stilstand zou komen. Belangrijk daarbij was dat Adamson op tijd op een knop drukte om de hogedrukkanonnen aan de zijkant van de tanker te activeren, die moesten helpen bij het kantelen.

“Er moeten veel dingen juist gaan op zo’n dag. Je kan het niet allemaal laten afhangen van je skills. Het moet goed georganiseerd zijn en iedereen moet zijn taken kennen en uitvoeren,” zei Adamson daarover.

Bij de derde test lukte de stunt eindelijk en een maand later kon hij uitgevoerd worden voor de camera. Adamson herinnert het zich nog goed. “Ik kreeg het teken dat ik mocht vertrekken en dacht ‘Yee-hoo, here we go, don’t fuck this up.’ Ik haalde de snelheid, trok aan het stuur en drukte op het juiste moment op de knop. Het gebeurt allemaal heel snel, als je op die knop drukt, is het eigenlijk al voorbij.”

Miller beleefde de stunt helemaal anders. De olietanker was dan wel ondersteboven geland en op tijd gestopt, van in de verte leek het of Adamson was losgeschoten uit zijn gordel. De regisseur stond doodsangsten uit, maar had uiteindelijk door dat hij de dummy van Nux had gezien. Adamson zelf mankeerde niets.

Bron: IndieWire