Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.03.2018

Zit de Star Wars-franchise met een diversiteitsprobleem?

door Vertigo

Nadat eerder deze week werd aangekondigd dat Jon Favreau de leiding zou krijgen over een live-action Star Wars-serie, werd er weer kritiek geuit op Lucasfilm. Hoewel de Star Wars-cast erg divers is, kiest die studio immers telkens voor blanke mannen in de regiestoel.

Het feit dat A Wrinkle in Time-regisseuse Ava DuVernay op Twitter liet weten dat Star Wars “niets voor haar” is, gooide nog wat olie op het vuur.

Bij de release van Star Wars: The Force Awakens in 2015 pleitte Lucasfilm-hoofd Kathleen Kennedy nochtans voor een vrouwelijke regisseur: “We willen niets meer dan een regisseuse vinden om een Star Wars-film te maken.”

Bij de keuze voor regisseurs lijkt Lucasfilm echter geen risico’s te willen nemen. Een jaar later klonk Kennedy al gematigder: “We willen zeker zijn dat als we een vrouwelijke regisseuse in het Star Wars-universum brengen, ze klaar is om dat tot een goed einde te brengen. Het zijn gigantische films en je kan er niet aan beginnen zonder de nodige ervaring.”

Kennedy lijkt zich met haar uitspraken dus wat in de voet te schieten. Toch doken er recent geruchten op dat Lucasfilm achter de schermen wel aan meer diversiteit werkt. Zo bestaat hun vast schrijversteam, de Star Wars story group met Kiri Hart, Rayne Roberts en Carrie Beck al uit enkele vrouwen.

Daarnaast is het niet uit te sluiten dat Favreau’s Star Wars-serie ook gebruikt zal worden om nieuwe talenten een kans te geven. “Deze serie zal hem de mogelijkheid bieden om met een diverse groep schrijvers en regisseurs samen te werken. Voor Disney is het een kans om een sterkte verzameling talent op te bouwen,” vertelde Kennedy daarover.

Misschien komt Kennedy bij de verdere uitbreiding van het Star Wars-universum haar beloftes wel na en krijgen we binnenkort een grote diversiteit aan filmmakers te zien bij de franchise.

Bron: The Playlist