Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.06.2018

Zijn dit alle Jurassic Park-verwijzingen uit Jurassic World: Fallen Kingdom?

door Vertigo

Met Jurassic World: Fallen Kingdom wilden de makers een nieuwe wending geven aan de franchise, zonder tegen de originele Jurassic Park van Steven Spielberg in te gaan. Dus wordt er in de vijfde film uit de reeks nog steeds verwezen naar de eerste.

Zo stuit Chris Pratts Owen Grady op een van de oude Jurassic Park-voertuigen en filmt regisseur J.A. Bayona hem vanuit de achteruikijkspiegel waarop de woorden “objects in mirror are closer than they appear” staan, een verwijzing naar de beroemde T-Rex achtervolgingsscène uit Jurassic Park.

Ook de Indoraptor, een nieuwe dino, heeft naar Jurassic Park gekeken en opent in navolging van de velociraptors uit die film een deur met behulp van zijn klauwen.

In zowel Jurassic Park als Jurassic World: Fallen Kingdom schuilen jonge meisjes voor raptors, maar krijgen daarbij niet meteen de deur van hun schuilplaats dicht.

Sinds Spielbergs origineel zijn geiten blijkbaar nog steeds het lievelingseten van de T-Rex. Ook in Bayona’s film peuzelt hij er eentje op, maar bewaart een pootje tot laatst.

Spielberg eindigde zijn film met een shot van een groep pelikanen waar Sam Neils Alan Grant mijmerend naar zat te kijken vanuit de reddingshelikopter. Bayona maakt er zijn eigen versie van, maar ditmaal zijn het Owen en Bryce Dallas Howards Claire die een vlucht Pteranodons gadeslaan.

Tenslotte is Zia (Danielle Pineda) in Jurassic World: Fallen Kingdom evenzeer verwonderd door de Brachiosaurussen als Laura Derns personage in Jurassic Park.

Jurassic World: Fallen Kingdom verwijst zelfs ook even haar de hetze rond Claires hoge hakken in Jurassic World door duidelijk te maken dat ze voor haar terugkeer naar het eiland gepaster schoeisel heeft aangetrokken.

https://youtu.be/sXHsY1eoIzA

Bron: EW