Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.03.2019

Zijn dit alle horrorfilms waarnaar verwezen wordt in Us?

door Vertigo

SPOILER ALERT

Regisseur Jordan Peele heeft verteld dat geen enkel detail van zijn tweede langspeler Us op toeval berust. De horrorprent zit dan ook boordevol verwijzingen naar andere (horror)films. We zetten er enkele op een rijtje:

Videohints

In het begin van Us zijn videobanden van de films C.H.U.D., The Goonies, The Man with Two Brains, A Nightmare on Elm Street en The Right Stuff te zien.

C.H.U.D.

Een sciencefiction/horrorfilm over mutanten die uit de riolen naar boven komen. Dat blijkt ook het geval te zijn met de dubbelgangers in Us. De verwijzing naar C.H.U.D. was tevens een persoonlijke, aangezien de vader van Peelese eerste vriendin de film regisseerde.


The Goonies

De eightiesklassieker gaat over een ondergronds avontuur en wordt geciteerd in een speech van Red, de dubbelganger van Lupita Nyong’o’s personage Adelaide. Zij zegt op een gegeven moment namelijk: “It’s our time now. Our time, up there.” Dat is een uitspraak van Sean Astins personage in The Goonies.


The Man with Two Brains

In de bovengenoemde speech vertelt Red dat zij en Adelaide een ziel delen. Dat haalde Peele uit The Man with Two Brains waarin Steve Martin verliefd wordt op een pratend stel hersenen. “Het is eveneens een Get Out-referentie,” voegde Peele toe.


A Nightmare on Elm Street

Peele verwijst in Us meermaals naar A Nightmare on Elm Street. Zo heeft Pluto, één van de Tethered, gelijkaardige littekens als Freddy Krueger. Bovendien dragen de andere dubbelgangers net als Krueger één enkele handschoen en speelt één scène zich af in een stookruimte, de plaats waar Krueger zijn slachtoffers mee naartoe nam.


Thriller

De jonge Adelaide draagt op een gegeven moment een T-shirt van het Michael Jackson-album Thriller. De videoclip van het titelnummer werd ingeblikt door horrorregisseur John Landis (An American Werewolf in London). Daarin draagt Jackson een rood kostuum en één enkele handschoen, net zoals de Tethered.


Halloween

De outfits van de Tethered doet tevens denken aan die van de Halloween-slechterik Michael Myers.


The Lost Boys

De scène met het Thriller-shirt speelt zich af op het strand van Santa Cruz waar volgens Adelaides moeder opnames aan de gang zijn. Peele heeft bevestigd dat het om Joel Schumachers vampierenfilm The Lost Boys uit 1986 gaat.


Big

In dezelfde scène zegt haar moeder dat Adelaide niet groot genoeg is om op een rollercoaster te zitten. In Penny Marshalls Big worden er door een ritje op een rollercoaster twee versies van één persoon gecreëerd.


Jaws

Adelaides zoon Wilson draagt op een bepaald moment een T-shirt van Jaws en Peele verwijst nog een aantal keer naar de Steven Spielberg-klassieker. Beide films beginnen met een nachtelijke scène op het strand en tijdens een latere strandscène hoort de volwassen Adelaide niet wat de persoon naast haar aan het zeggen is, net zoals Roy Scheiders Martin Brody in Jaws. Bovendien doet de uitspraak van Adelaides man Gabe “Boats are done. I’m done with boats.” denken aan de meest iconische zin uit Jaws: “We’re gonna need a bigger boat.


The Shining

Peele toont ook zijn liefde voor Stanley Kubricks The Shining en nam er de helikoptershots van een eenzaam gezin in de wagen uit over.Ook voert hij een stel enge tweelingzussen op en probeert Gabe net als Wendy uit The Shining tevergeefs een basebalknuppel te gebruiken als wapen.


De schaar

Het wapen van de Tethered is een schaar, een voorwerp dat ook in Alfred Hitchcocks Dial M for Murder, David Cronenbergs Rabid, David Paulsens Schizoid, Park Chan-wooks Oldboy en Lars von Triers Antichrist opdook. Ook de tweelingbroers uit Goodnight Mommy maken gebruik van een schaar en het wapen verschijnt ook  in Dead Again waarin zowel Kenneth Branagh als Emma Thompsons een dubbelrol spelen.


I Spit on Your Grave

De dubbelganger van Gabe wordt vermalen door de motor van een boot, net als één van de vier daders van een home invasion in I Spit on Your Grave.

Peele verwijst ook naar andere films over home invasions zoals Kubricks A Clockwork Orange en Michael Haneke’s Funny Games.

A Clockwork Orange

In A Clockwork Orange gaat een home invasion gepaard met het nummer Singin’ in the Rain en ook Peele maakt gebruik van ontoepasselijke muziek: Good Vibrations van The Beach Boys en Fuck tha Police van N.WA.


Funny Games

Net zoals in Funny Games wordt er gedood met een golfclub.


Sisters

Tot slot brengt Peele in een bepaald shot zowel Adelaide als Red even scherp in beeld, hoewel ze elk aan een ander uiteinde van de kamer staan. Die techniek wordt geassocieerd met regisseur Brian De Palma wiens doorbraakfilm Sisters over een vrouw en haar moordlustige tweelingzus gaat.


Extra inspiratie

Naast Dead Again, The Shining en Funny Games gaf Peele nog zeven andere horrorfilms aan Nyong’o om zich voor te bereiden op haar dubbelrol. Zo bekeek ze het toepasselijke A Tale of Two Sisters en Martyrs waarin ook een ondergronds netwerk voorkomt. Verder stonden ook The Babadook, It Follows, The Birds, Let the Right One In en The Sixth Sense op haar lijstje.

Bron: Vulture, EW

Lees meer over: