Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.10.2021

Zijn box-officesuccessen No Time to Die en Venom-sequel keerpunt voor bioscoopsector?

door Vertigo

Door de box-officesuccessen van No Time to Die in onder meer Europa en Venom: Let There Be Carnage in de VS zien verschillende bioscoopketens de toekomst positief tegemoet.

“In het Verenigd Koninkrijk hebben we dankzij No Time to Die het beste weekend in ruim twee jaar achter de rug,” zegt CEO Mooky Greidinger van Cineworld, de op één na grootste bioscoopketen ter wereld. “We zijn heel tevreden met de resultaten van No Time to Die. Ze overtreffen onze verwachtingen.”

Volgens Greidinger deed de film het niet alleen goed in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Polen, Centraal-Europa en Israël. Bovendien merkt hij op dat ook het oudere publiek kwam opdagen. “We hebben mensen van allerlei leeftijden gezien,” zegt hij.

Greidinger voorspelt dat afgelopen weekend het keerpunt zal zijn waar de bioscopen op zaten te wachten na de massale sluitingen tijdens de coronacrisis. “Als we bekijken welke films er tussen nu en het einde van het jaar uitkomen, kunnen we optimistisch zijn,” voegt hij eraan toe.

“We moeten nog altijd attent blijven wat COVID-19 betreft, maar we laten op dit moment zien dat we zelfs tijdens de pandemie topprestaties kunnen leveren als er films beschikbaar zijn.”

Ook CEO Tim Richards van de Britse bioscoopketen Vue is hoopvol. “De voorbije zomer hebben we het publiek opgewarmd met onder meer Shang-Chi and the Legend of the Rings, Black Widow en The Suicide Squad en draaiden we ongeveer 75 tot 80 procent van de omzet die we voor de coronacrisis draaiden.”

“Ik denk dat de omzet dankzij No Time to Die weer naar 100 procent zal stijgen en we hopen dat niveau te kunnen aanhouden tot het einde van het jaar,” vervolgt hij. “We zullen ons No Time to Die herinneren als het moment waarop de zaken beter begonnen te gaan.”

De bioscopen kijken uit naar de Amerikaanse release van Dune, de internationale van Venom: Let There Be Carnage en de globale van Eternals, Ghostbusters: Afterlife, West Side Story, The King’s Man, Spider-Man: No Way Home, Sing 2 en The Matrix Resurrections.

“We mogen ook mogelijke Oscarkandidaten zoals Spencer verwachten,” zegt Greidinger. “Dat zullen geen grote blockbusters zijn, maar als je naar het totaalplaatje kijkt, staan de zaken er goed voor.”

IMAX reageert eveneens opgetogen. No Time to Die en Venom: Let There Be Carnage leverden het bedrijf zijn beste weekend aan de globale box-office op sinds december 2019.

“Dit weekend was een ongezien succes en toont aan waar de bioscopen toe in staat zijn,” zegt IMAX-bons Megan Colligan. “Men denkt misschien dat No Time to Die en Venom: Let There Be Carnage hoger scoren dan verwacht, maar velen onderschatten hoe enthousiast mensen overal ter wereld zijn om weer naar de cinema te gaan.”

Bron: Deadline