Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.10.2019

Zeven Vlaamse documentaires naar Portugees filmfestival

door Vertigo

Doclisboa, het documentairefestival in de Portugese hoofdstad Lissabon, heeft zopas het programma voor zijn volgende editie bekendgemaakt (17-27 okt). Zeven Vlaamse documentaires zijn geselecteerd: Brexit Behind Closed Doors van Lode Desmet, Divinations van Sarah Vanagt, Odyssey van Sabine Groenewegen, On Air van Manno Lanssens, Palimpseste du Musée d’Afrique van Matthias De Groof, Mitten van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes en Het Gerucht: Rosas danst Rosas van Stefaan Decostere. De laatste twee worden vertoond in het kader van een focusprogramma rond het werk van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Brexit Behind Closed Doors is een lange documentaire waarvoor Lode Desmet twee jaar lang achter de schermen de Brexit-onderhandelingen volgde in het spoor van Europees hoofdonderhandelaar Guy Verhofstadt. Doorheen het proces van formeel en informeel getouwtrek kijkt de film met een vergrootglas naar de manier waarop in Europa aan politiek wordt gedaan en wordt er gepeild naar de staat van onze democratie in tijden van sociale media en populisme.

Brexit Behind Closed Doors werd in mei van dit jaar zowel op BBC als op verschillende Europese omroepen (waaronder vtm) uitgezonden. De productie is van Hans Everaert voor Menuetto Film, in coproductie met het Britse Films of Record. De internationale sales worden vertegenwoordigd door Journeyman Pictures.

On Air is een lange documentaire waarin we Bob Rugurika volgen, onderzoeksjournalist en directeur van Radio Publique Africaine (RPA), het populairste onafhankelijke radiostation in Burundi. Rugurika is een voorloper van de strijd voor vrije meningsuiting in zijn land en bereid om zijn leven te riskeren om de waarheid bloot te leggen. We volgen Rugurika terwijl hij de betrokkenheid van de rechterhand van president Nkurunziza onthult bij de macabere moord op drie nonnen en in zijn strijd voor persvrijheid tijdens de presidentsverkiezingen van 2015.

On Air is een productie van Ellen De Waele voor Serendipity Films, in coproductie met CTM Docs en Iota Productions. De film wordt wereldwijd vertegenwoordigd door de Duitse sales agent Rushlake Media.

Divinations is een korte documentaire van Sarah Vanagt waarin de filmmaakster kinderen in Brussel, Athene en Sarajevo vraagt om hun indrukken, dromen en angsten om te zetten in abstracte patronen gemaakt met rollen doorschijnende plakband uit hun thuisstad. Het resultaat is een ultra-realistisch dagboek dat via een oude toverlantaarn tot leven komt. Vertellen al die vormen en beelden ons iets over de toekomst?

De wereldpremière van Divinations vond plaats tijdens Courtisane Festival in Gent. In Lissabon zal de film zijn internationale première beleven. De productie is van Balthasar.

Odyssey is een middellange documentaire van Sabine Groenewegen. De film volgt ongedefinieerde intelligenties die een signaal analyseren dat zij produceren over een geïnfecteerde planeet terwijl een materie van weerstand hen onderbreekt en de verhalenstroom verstoort en daarbij ook speelt met de tijd en ruimte die zij proberen te begrijpen.

Odyssey is een Belgisch-Frans-Nederlands-Portugese coproductie, met het Brusselse Argos als hoofdproducent.

Palimpseste du Musée d’Afrique is een lange documentaire van Matthias De Groof waarin hij de renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika volgt vanaf 2013. Niet alleen het gebouw en de inrichting zijn aan vernieuwing toe: ook de geest van het museum moet aangepast worden aan de tijd. Het proces van dekolonisatie leidt tot felle discussies in de COMRAF, een speciaal daarvoor opgericht overlegorgaan met afgevaardigden van Afrikaanse landen. De renovatie is een gelegenheid om het bestaan en de missie van het museum een moderne invulling te geven, maar de geest van de kolonisatie waart door de gangen en zalen en roept fundamentele vragen op.

Palimpseste du Musée d’Afrique beleeft op Doclisboa zijn internationale première. De wereldpremière vond plaats tijdens Docville in maart 2019. De film werd geproduceerd door Daniël De Valck voor Cobra Films.

In het kader van een focusprogramma rond het werk van Anne Teresa De Keersmaeker selecteerde Doclisboa ook twee documentaires over het werk van de gelauwerde Belgische choreografe en haar gezelschap Rosas.

In de middellange documentaire Mitten volgen VAF Wildcardlaureaten Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes de laatste repetitieweken van Mitten wir im Leben sind, een voorstelling van Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op basis van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. Mitten is een productie van Ruben Desiere en Rasmus Van Heddeghem voor Accattone films, in coproductie met Rosas, 24images, Mezzo, Kaaitheater, De Munt en Sadler’s Wells.

Ten slotte wordt ook Het Gerucht: Rosas danst Rosas van Stefaan Decostere vertoond, een korte documentaire uit 1983 over de dansvoorstelling die de internationale doorbraak van Anne Teresa De Keersmaeker betekende. Aan de hand van interviews en fragmenten van repetities geeft de documentaire een kijk achter de schermen van een steutelwerk uit de Belgische dansgeschiedenis.

Brexit Behind Closed Doors, On Air, Divinations, Odyssey, Palimpseste du Musée d’Afrique en Mitten kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds.

Lees meer over: