24.05.2018
Zes verrukkelijke video-essays over Hitchcock-klassieker Vertigo
Alfred Hitchcocks Vertigo, die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert, werd bij zijn release in 1958 niet meteen als een meesterwerk bestempeld, maar schopte het in 2012 wel tot beste film aller tijden volgens het gerenommeerde vakblad Sight & Sound. Wie nog niet zou overtuigd zijn dat Vertigo een rasechte klassieker is, kan door de onderstaande video-essays misschien van mening veranderen.
In een eerste spreekt The Exorcist-regisseur William Friedkin uitvoerig over wat volgens hem een van de beste thrillers aller tijden is. “Geen enkele regisseur heeft zoveel invloed op mij gehad als Hitchcock,” zei Friedkin, “want hij vond suspense in film uit.”
Aan de hand van de plot legde de regisseur uit wat hij daar precies mee bedoelde. Hij besloot zijn betoog met een advies voor beginnende filmmakers: “Bekijk de films van Alfred Hitchcock. Meer moet je niet weten om zelf films te kunnen maken.”
Vertigo is alom geliefd bij grote regisseurs. Ook topcineasten als Martin Scorsese, Guillermo del Toro en David Fincher prezen in het verleden verschillende aspecten van de film. Veel filmmakers maakten ook hommages aan Vertigo in hun eigen werk.
Ook over invididuele scènes zijn studies verschenen. Hieronder zie je hoe Hitchcock de scène in beeld bracht waarin James Stewarts detective gevraagd wordt om Madeleine Elster (Kim Novak) te achtervolgen. Een ander video-essay gaat dieper in op het kleurgebruik tijdens de transformatie van Judy Barton tot Madeleine.
https://youtu.be/UgnNakO6JZw
Tot slot maakte Vertigo zelfs een impact op Star Wars: The Empire Strikes Back. In beide films zit namelijk een geval van “anagnorisis” ofwel het moment waarop een personage in een tragisch verhaal zijn of haar ware identiteit achterhaalt. In die context worden de openingsscène van Vertigo, waarin Stewarts personage ontdekt dat hij vertigo heeft en de scène uit Empire waarin Luke erachter komt dat Darth Vader zijn vader is naast elkaar gelegd.
Bron: Film School Rejects