Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.05.2021

Zack Snyder openhartig over Kurosawa-achtige Star Wars-film en DC-plannen

door Vertigo

Na de release van de prequeltrilogie en voordat Lucasfilm werd overgenomen door Disney pitchte Zack Snyder een Star Wars-film die net als het origineel geïnspireerd was door het oeuvre van de Japanse cineast Akira Kurosawa.

George Lucas baseerde Star Wars: A New Hope namelijk op Kurosawa’s The Hidden Fortress en Snyder had een Seven Samurai-achtig Jedi-epos voor ogen dat niet rond bestaande personages zou draaien en los zou staan van de uiteindelijke sequeltrilogie.

“Lucasfilm en ik hebben erover gepraat, maar er is nooit iets van in huis gekomen,” zegt Snyder in de podcast Happy Sad Confused. “Ik heb het project herwerkt tot een scififilm die niets te maken heeft met de Star Wars-franchise, maar het verhaal is niet veranderd.”

“De 11-jarige in me wil de film nog steeds draaien en nu weet ik hoe ik het zou moeten doen,” vervolgt hij. “Misschien ziet het project dus ooit wel het levenslicht.”

Verder zegt Snyder dat hij en zijn Man of Steel-producent Christopher Nolan oorspronkelijk overwogen om de Superman-film in de wereld van Nolans The Dark Knight-trilogie te situeren en zo het DC-filmuniversum af te trappen.

“Dat zou cool geweest zijn, maar Nolan wil dat zijn werk op zich staat en dat kan ik hem niet kwalijk nemen,” zegt Snyder. “Ik ben blij dat ik zijn films niet heb verprutst, want ze vormen een mooie trilogie.”

Volgens Snyder zorgde ook The Dark Knight Rises voor problemen. Op het einde van de film gaat Bruce Wayne (Christian Bale) namelijk met pensioen en wordt gehint dat Robin John Blake (Joseph Gordon-Levitt) zijn rol als Batman overneemt.

Snyder en Nolan waren bang dat het publiek voortdurend zou verwachten en eisen dat Bruce Wayne een comeback maakte. Dus besloten ze dat Man of Steel zich in een andere wereld zou afspelen en werd Ben Affleck gecast als een nieuwe Bruce Wayne in Batman v Superman: Dawn of Justice.

Voor die film liet Snyder zich inspireren door The Dark Knight Returns, een comicreeks van Frank Miller die Snyder graag apart zou verfilmen. “Dat is de film die ik maar niet gemaakt krijg, maar ooit komt het ervan,” zegt de regisseur.

Snyder voegt eraan toe dat hij andere acteurs dan Affleck en Henry Cavill zou casten als Batman en Superman. “De film zou op zich staan en zou net als Watchmen een honderd procent trouwe bewerking zijn. Ik denk ook niet dat hij veel geld zou kosten.”

Bron: The Playlist, IndieWire, IndieWire, /Film