Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.04.2020

Zaakvoerder Gentse stadsbioscoop Sphinx Cinema openhartig over coronacrisis

door Vertigo

Sphinx Cinema in Gent is net als de andere Belgische bioscopen al vijf weken gesloten en zaakvoerder Patrick Deboes zit met de handen in het haar.

Nu ook het bijbehorende café gesloten is en tal van evenementen, waaronder schoolvoorstellingen en twee filmfestivals, zijn afgelast, zit hij namelijk zonder inkomsten en verliest hij per maand 100.000 euro in omzet.

“De lente, en vooral de paasvakantie, is voor ons het moment om een buffer op te bouwen voor de zomermaanden, waarin we steevast minder klanten trekken,” zegt Deboes in De Tijd.

Ook het wegvallen van het filmfestival van Cannes in mei is volgens Deboes een grote domper. Hij plukt namelijk elk jaar ongeveer honderd films uit de selectie, maar die vallen stuk voor stuk weg.

Alternatieven kan Sphinx Cinema niet aanbieden. Voor de lockdown stond er al een video-on-demand-platform in de steigers, maar dat was niet klaar en wilde Deboes niet overhaast lanceren. Drive-in-vertoningen zijn ook geen optie.

“Een drive-in-movienight is leuk, maar die kosten wegen niet op tegen de weinige inkomsten die dat zou opleveren,” zegt Deboes. “De lockdown moet vermijden wat cinema in essentie doet: mensen samenbrengen.”

Gelukkig kan Sphinx rekenen op de solidariteit van zijn bezoekers en moet Deboes minstens de helft van de 7.000 euro aan reeds gekochte tickets niet terugbetalen.

Hij hoopt echter vooral op een kwijtschelding van de huur, maar daar is nog geen uitsluitsel over. “Dat maakt het moeilijk om uitspraken te doen over de uiteindelijke impact van de crisis,” zegt hij. “Omdat ook alle data van filmreleases veranderen, is de toekomst een blanco blad.”

Bron: De Tijd

Lees meer over: