Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.12.2019

Yorgos Lanthimos prijst Uncut Gems de hemel in

door Vertigo

Regisseur Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Lobster, The Favourite) heeft in een essay Uncut Gems van Josh en Benny Safdie (Good Time) de hemel in geprezen.

“In Uncut Gems hebben Ben en Josh Safdie alle elementen waar ik van hield uit hun vorige films naar een hoger niveau getild,” schrijft Lanthimos. “Het resultaat is een unieke filmervaring. De plot bevat suspense, de personages zijn complex en de inzet is hoog. Het belangrijkste is echter dat je het gevoel krijgt naar iets unieks te zitten kijken.”

“Het tempo en het geluid zijn meedogenloos,” vervolgt hij. “Ik zou durven zeggen dat je als het ware naar een Robert Altman-film op LSD zit te kijken, maar ook dat is geen nauwkeurige beschrijving. Ben en Josh hebben zoals gewoonlijk hun eigen complete wereld binnen een echte wereld, die van het Diamond District in New York, gecreëerd.”

“Adam Sandler zet net als in Punch-Drunk Love en The Meyerowitz Stories één van zijn beste acteerprestaties neer en bewijst nog maar eens dat hij echt een geweldige acteur is en de perfecte keuze om dit personage te spelen,” voegt hij eraan toe.

“Het menselijke element van de film, de personages met gebreken waar we zelfs op hun meest gênante momenten van houden, springt er namelijk het meeste uit en doet alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Lanthimos’ essay is een onderdeel van Variety’s Directors on Directors-reeks waarin een aantal regisseurs over hun favoriete films van het jaar schrijven.

Zo schreef Guillermo Del Toro een lofrede op Martin Scorsese’s The Irishman, Alejandro González Iñarritu op Bong Joon-ho’s Parasite, Jason Reitman op Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood en Michael Moore op Todd Phillips’ Joker.

Bron: IndieWire

Lees meer over: