01.09.2017
Yorgos Lanthimos, Luca Guadagnino en Joachim Trier in Film Fest Gent-competitie
Eerder deze maand kondigde het festival de nominaties voor de World Soundtrack Awards aan, nu zijn ook de geselecteerden van de officiële internationale competitie bekend. Die bevat twaalf langspeelfilms, waaronder de wereldpremières van ‘The Butcher, The Whore & the One-eyed Man van János Szász en de Belgische film ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa.
De competitie bestaat dit jaar alweer uit een scherpe selectie van het beste wat de internationale cinema te bieden heeft. Een internationale jury zal twee prijzen uitreiken, die voor Beste Film en de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek of Sound Design, samen goed voor een prijzenpot van bijna 70.000 euro.
Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher over de genomineerden: “De internationale competitie vertoont het nieuwe werk van in het arthouse circuit gerenommeerde regisseurs als János Szász, Luca Guadagnino, Yorgos Lanthimos, Joachim Trier, maar focust vooral op jong, nieuw of nog onbekend talent. Ondanks hun grote verschillen hebben de geselecteerde films allemaal één ding gemeen: de passie en gedrevenheid waarmee de filmmakers hun verhaal vertellen. In de gepaste filmische vorm en met de juiste emoties om de toeschouwer te prikkelen, te ontroeren, te vermaken en te verbazen.”
De jury zal kiezen tussen deze twaalf films:
‘1945’ van Ferenc Török
Een zwart-witdrama gebaseerd op het kortverhaal ‘Homecoming’ van Gábor T. Szántó dat zich afspeelt net na WOII. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren twee mysterieuze mannen in traditionele zwarte gewaden. Er ontstaat onrust in het dorp en er wordt wild gespeculeerd over het doel van hun komst.
‘The Butcher, the Whore and the One-Eyed Man’ van János Szász
Een rauwe Hongaarse misdaadfilm over een wraakzuchtige driehoeksverhouding. In 1925 wordt Ferec Kudelka koelbloedig in stukken gesneden in zijn eigen slachthuis. De daders, een voormalige gendarme en zijn vrouw (een ex-prostituee) hadden nog een rekening met Kudelka te vereffenen…
‘Call Me by Your Name’ van Luca Guadagnino
Van de regisseur van ‘I am Love’ en ‘A Bigger Splash’. In de hete zomer van 1983 ontmoet de zeventienjarige Elio de nieuwe assistent van zijn vader, Oliver (Armie Hammer). Hij voelt zich sterk aangetrokken tot Oliver, wat uitmondt in een plagerige liefdesdans tussen de twee. Een ontroerend verhaal over eerste liefde en seksueel ontwaken.
‘A Ciambra’ van Jonas Carpignano
Deze tweede langspeelfilm van Carpignano (na ‘Mediterranea’) beleefde zijn wereldpremière in de Quinzaine sectie in Cannes. In dit coming of age-drama volgen we Pio, een Roma-zigeuner die op veertienjarige leeftijd plots kostwinner van het gezin wordt wanneer zowel zijn broer als zijn vader opgepakt worden. Aangrijpend Italiaans neo-realisme, geproduceerd door Martin Scorsese.
‘The Fixer’ van Adrian Sitaru
Een deels waargebeurd portret van een Roemeense stagiair-nieuwsredacteur, Radu, die ervan droomt een job binnen te rijven bij de Franse televisie. Wanneer twee vermiste meisjes teruggevonden worden, stelt Radu alles in het werk om één van hen te interviewen. Geleidelijk aan verliest hij zijn verantwoordelijkheidszin en ontstaat er een troebele grens tussen goede verslaggeving en sensatie.
‘The Killing of a Sacred Deer’ van Yorgos Lanthimos
In deze mysterieuze thriller en Cannes winnaar voor Beste Scenario schetst Lanthimos (‘The Lobster’) het verhaal van een door schuld en wraak getergde familie. Wanneer de 16-jarige Martin zijn vader verliest, beslist chirurg Steven Murphy de jongen onder zijn hoede te nemen. Een beslissing die sinistere gevolgen voor het hele gezin met zich meebrengt. Met Nicole Kidman en Colin Farrell in de hoofdrollen.
‘A Man of Integrity’ van Mohammad Rasoulof
Een drama over corruptie en onrecht in het hedendaagse Iran. Reza woont met zijn gezin op het platteland en leeft daar van zijn viskwekerij. Wanneer hij een deel van zijn vissen dood aantreft, blijkt al snel dat er politieke en economische spelers achter zijn stuk land aanzitten. Winnaar van de hoofdprijs binnen de nevensectie ‘Un Certain Regard’ van het Cannes filmfestival dit jaar.
‘La nuit où j’ai nagé’ van Damien Manivel & Kohei Igarashi
Een pakkend portret van een zesjarig jongentje dat de wereld ontdekt en ook een hommage aan de grote Japanse meester van de eenvoud Yasujiro Ozu. Wanneer het jongentje op een nacht moeilijk in slaap valt nadat zijn vader naar de markt vertrekt, maakt hij een tekening. De volgende ochtend strompelt hij vermoeid naar school en dwaalt van zijn pad af.
‘Tesnota’ van Kantemir Balagov
Debuutfilm van de Russische Kantemir Balagov en favoriet van de Fipresci jury tijdens Cannes. We volgen een Joodse familie wiens jongste zoon en zijn verloofde worden gekidnapt. De enige manier om ze ooit levend terug te zien, is losgeld betalen.
‘Thelma’ van Joachim Trier
Een Noorse “supernatural” horror-thriller van Joachim Trier (‘Louder Than Bombs’) over Thelma, een Noorse die in Oslo gaat studeren. Daar wordt ze verliefd op de mysterieuze Anja en ontdekt ze dat ze bovennatuurlijke krachten heeft.
‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ van Martin McDonagh
In dit donker maar komisch drama zet hoofdpersonage Mildred Hayes (Frances McDormand) een gewaagde stap wanneer er maanden na de dood van haar dochter nog steeds niemand is gearresteerd. Met drie controversiële billboards langs de weg probeert ze de aandacht van de politie te trekken. De film sluit dit najaar ook het BFI London filmfestival af.
‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa (wereldpremière)
Dit langspeeldebuut van Sahim Omar Kalifa (‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’) vertelt het verhaal van Zagros, wiens jonge vrouw Havin wordt beschuldigd van ontrouw. Ze vlucht met hun dochtertje van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om samen een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben…
De jury van de competitie zal op het einde van de rit ook beslissen over de Prijs voor Beste Europese Kortfilm. Andere prijzen die tijdens het festival uitgereikt zullen worden zijn: de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm, ACE Image Factory Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm, Port of Ghent Publieksprijs, Canvas Publieksprijs, Explore Award en natuurlijk ook de World Soundtrack Awards.
Het 44ste Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent. Het volledige programma zal op 21 september bekendgemaakt worden in Sphinx Cinema.