Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.10.2021

Yahya Abdul-Mateen II onthult details over Morpheus-rol in The Matrix Resurrections

door Vertigo

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Candyman) speelt Morpheus in The Matrix Resurrections, maar zegt dat zijn versie van het personage afwijkt van Laurence Fishburnes in de originele Matrix-trilogie.

Hoewel hij respect heeft voor zijn voorganger had Abdul-Mateen II sowieso geen zin om Fishburne te imiteren. “Laurence heeft gedaan wat hij moest doen,” zegt de acteur. “The Matrix Resurrections vertelt een nieuw verhaal met nieuwe mogelijkheden waardoor er ruimte is voor een nieuwe Morpheus.”

“Mijn personage is op de hoogte van wat er in de vorige Matrix-films gebeurd is en van Morpheus’ geschiedenis,” vervolgt hij. “Hij is op zoek naar zichzelf. Het verhaal van The Matrix Resurrections gaat over groeien en je eigen weg zoeken. Morpheus is daar geen uitzondering op.”

Morpheus is niet het eerste Matrix-personage dat door twee verschillende acteurs wordt gespeeld. The Oracle, een programma dat de toekomst kan voorspellen, werd in The Matrix en The Matrix Reloaded vertolkt door Gloria Foster. Zij overleed echter voor de opnames van The Matrix Revolutions, waarin Mary Alice haar verving.

In The Matrix Revolutions werd uitgelegd dat het vorige lichaam van The Oracle vernietigd werd door een ander, kwaadaardig programma binnen de Matrix. Of dat ook met Morpheus’ lichaam het geval is, wil Abdul-Mateen II niet kwijt.

“Het publiek zal leren begrijpen dat er veel regels zijn in de Matrix,” zegt hij. “Leeftijd, uiterlijk en alles dat we beschouwen als echt kunnen er gewijzigd worden. In de Matrix is alles mogelijk.”

Bron: EW