Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.06.2019

X-Men-flop Dark Phoenix: de oorzaken & het gevolg

door Vertigo

X-Men-finale Dark Phoenix beleefde het slechtste openingsweekend van de franchise aan de Amerikaanse box-office en volgens financiële experts zou 20th Century Fox honderd of meer miljoen dollar kunnen verliezen aan de film.

Mogelijk zaten problemen achter de schermen achter de teleurstellende cijfers. Oorspronkelijk zou de bewerking van de Dark Phoenix-verhaallijn uit de Marvel-comics namelijk twee films in beslag nemen, maar Fox dwong scenarist en regisseur Simon Kinberg om er één film van te maken.

Ook aan het einde werd naar verluidt veel gesleuteld. Het testpubliek zou namelijk niet positief hebben gereageerd op een versie waarin Jean Grey (Sophie Turner) het loodje legde en op een intieme finale waarin Jean, Cyclops (Tye Sheridan) en Charles Xavier (James McAvoy) het opnamen tegen Vuk (Jessica Chastain). Vandaar dat er op verzoek van het testpubliek voor een grootschalige confrontatie met alle X-Men werd gekozen.

Verder zou de releasedatum roet in het eten gestrooid hebben. Dark Phoenix moest namelijk in het najaar van 2018 uitkomen, voor Captain Marvel, en de eerste Marvel-film rond een vrouwelijke superheld worden.

De film werd echter uitgesteld naar 14 februari 2019 tot James Cameron erop stond om het door hem geproduceerde Alita: Battle Angel op die dag uit te brengen. Zo kwam Dark Phoenix in de zomer terecht, na de Marvel-films Captain Marvel en Avengers: Endgame.

Bron: Deadline