Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.05.2016

X-Men: Apocalypse

door Anke Wauters

Met zijn vierde X-Men-film als regisseur heeft Bryan Singer nog niets van zijn barokke aanpak verloren. Bewijs één: de film begint in het Egypte van 3600 voor Christus waar we tussen de piramiden En Sabah Nur leren kennen, een godachtige mutant die de krachten van andere mutanten kan opslorpen en later in de slechterik uit de titel zal veranderen. Bewijs twee: een provocerende scène waarin de Holocaustoverlevende Magneto (Michael Fassbender) Auschwitz vernietigt met zijn superkrachten.

De focus van X-Men: Apocalyse ligt op de manier waarop de wereld gerund wordt. “Geen supermachten meer!”, verklaart Apocalypse nadat hij door een groep aanbidders is opgegraven. Je moet weten dat de film zich voornamelijk afspeelt in 1983, een scharniermoment tussen de gruwel van het oorlogsverleden en de paranoia van de wapenwedloop. Professor Charles Xavier (James McAvoy), die nog steeds zijn school voor mutanten runt in Westchester, symboliseert in die ommezwaai de hoop op een betere toekomst.

X-Men: Apocalypse schuift heel grote ideeën naar voor. Maar worden die coherent vertaald naar het witte doek? Neen. Je hebt constant het gevoel dat je naar ontelbare puzzelstukjes zit te kijken terwijl die naarstig in elkaar geklikt worden. Het grote geheel krijg je nooit te zien. Je zou denken dat the big bad dan op zijn minst een interessante tegenstander is. Ook dat valt behoorlijk tegen: Apocalypse (een onherkenbare Oscar Isaac) is een zoveelste superslechterik met een destructief godcomplex. En daar houdt de déjà vu niet op: gebouwen worden gesloopt, messen worden getrokken, mens en mutant staat tegenover elkaar, mutanten onderling komen niet overeen…

Bovendien lijken al die indrukwekkende acteurs die worden opgevoerdinwisselbaar – ja zelfs, Jennifer Lawrence! Sophie Turner valt op omdat ze als Jean Grey in één film meer karakterontwikkeling heeft dan als Sansa Stark in zes seizoenen van Game Of Thrones. En Evan Peters steelt de show als Quicksilver, de supersnelle mutant die zijn onzekerheden verbergt onder een leuk laagje nonchalance. Zijn heroïsche scène op een song van Eurythmics vormt het leukste deel van de film.

Conclusie: X-Men: Apocalypse is een ambitieuze film die net zoals Batman v Superman: Dawn of Justice en Captain America Civil War uitgebreid de tijd neemt. Nieuwkomers en terloopse geïnteresseerden in de mutantensaga zullen zich niet (meteen) vervelen, terwijl franchisefans zullen genieten van de knipogen en de zaadjes die geplant worden voor een volgende aflevering.

Aan jou de keuze tot welk kamp je behoort!

Regie Bryan Singer
Cast James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac
Speelduur 2u24
Vanaf 18 mei in de bioscoop

@ANK2D2