Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.03.2021

World Soundtrack Awards-reglement aangepast

door Vertigo

De World Soundtrack Academy heeft aangekondigd dat vanaf 2021 ook soundtracks van documentaires in aanmerking zullen komen voor de World Soundtrack Awards.

Docu’s zullen kans maken op de WSA Award voor Filmcomponist van het Jaar, Ontdekking van het Jaar, Beste Originele Song, Beste Originele Score voor een Belgische Productie en de Publieksprijs.

Volgens de World Soundtrack Academy lijken de grenzen tussen documentaire en fictie steeds willekeuriger. Toen de docu Petite fille in 2020 tijdens Film Fest Gent, waar de World Soundtrack Awards deel van uitmaken, de Grand Prix won, besloot de Academy haar reglement aan te passen.

Verder zullen tv-series vanaf 2021 niet enkel kans maken op de award voor TV-componist van het Jaar, maar ook op de award voor Beste Originele Song.

Door de impact van de coronacrisis op de filmsector, kunnen in 2021 scores van films die in première gingen op streamingdiensten ook voor de World Soundtrack Awards genomineerd worden.

Tot slot staat de jaarlijkse WSA Film Music Competition Contest, waarbij jonge talenten onder de zesendertig een symfonische score voor een filmfragment componeren, in 2021 in het teken van documentaires.

Deelnemers worden uitgenodigd om een originele score te schrijven voor Robert J. Flaherty’s baanbrekende stille docu Nanook of the North, meer bepaald de scène waarin een iglo wordt gebouwd.

De jury zal drie finalisten selecteren, wiens composities tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards op 23 oktober voor het eerst live zullen opgevoerd worden door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

Vervolgens krijgt de winnaar de Sabam Award voor Beste Originele Compositie van een Jonge Componist ter waarde van 2500 euro. Meer info vind je hier.