Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.12.2023

Wonka: Geen duffe Dahl-prequel maar een smakelijke Paddington-variant (recensie)

door Chris Craps

Tijdens het bekijken van Wonka, een prequel op Charlie & the Chocolate Factory, denk je nooit aan Tim Burtons bioscoopbewerking van de Roald Dahl-klassieker, laat staan aan het boek zelf. Waar je wel voortdurend aan denkt, is het Peruviaanse beertje Paddington.

In deze origin story arriveert Willy in een stadje dat hij wil veroveren met zijn geniaal uiteenlopende chocoladesmaken. Drie chocoladetycoons willen dat monopolie echter behouden. De vernuftige uitvinder kan weinig tegen het trio beginnen, vooral omdat hij onder contract ligt bij de eigenaars van een wasserij. De andere ‘slaven’ van die plek evolueren echter tot Willy’s medestanders.

Johnny Depp speelde Willy Wonka als een excentrieke freak met een tandpastacommercialgebit die zijn kindertijd nog niet heeft verwerkt en niet op een lijk meer of minder kijkt om zijn wilde chocoladefantasieën te verwezenlijken. Zo zit het hoofdpersonage van Wonka absoluut niet in elkaar. Timothée Chalamet speelt Wonka als een zachte, lieve, naïeve, speelse en geniale idealist die chocolade verheft tot een transcendentale delicatesse en overal vrienden maakt die hem steunen.

Het lijkt bijna of deze Wonka de ziel van beertje Paddington werd ingepland. Geen toeval, producer David Heyman, regisseur Paul King en scenarist Simon Farnaby vormen immers het trio achter de twee uitermate succesvolle Paddington-films. Ze hebben Wonka quasi losgerukt van Dahl.

Uit de Paddington-films werd ook de vlotte, met actie en slapstick gekruide verhaalstructuur overgenomen. Een goede beslissing, want Paddington 2 was een van de meest geslaagde sequels uit de filmgeschiedenis en Burtons adaptatie van het Dahl-verhaal moest het meer hebben van zijn visuele stijl dan van het bizarre, rammelende verhaal.

De Paddington-humor werkt prima voor Wonka en maakt de film veel amusanter dan die van Burton. Kers op de taart is Hugh Grant – nog een oudgediende uit het Paddington-universum – die de show steelt als een Oompa Loompa. Wonka wordt echter wel gehinderd door de liedjes. Ze zijn allesbehalve memorabel en remmen de actie af. Elke song voelt aan als een toilet- of popcornpauze.

De vraag is nu of er een sequel komt die de brug slaat tussen Wonka en Charlie & the Chocolate Factory. Dat zou wel eens een bijzonder vreemde en nare film kunnen opleveren.

>>Klap

Regisseur Paul King gebruikt de Paddington-formule om de origin story van Willy Wonka te vertellen in deze muzikale komedie met Timothée Chalamet als geniale uitvinder. Hugh Grant steelt de show als Oompa Loompa.

Regie Paul King
Cast Timothée Chalamet, Olivia Colman, Hugh Grant
Speelduur 1u56
Vanaf 13 december in de bioscoop