Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.03.2021

Wong Kar Wai reageert op controverse rond aanpassingen aan zijn films

door Vertigo

Onlangs bracht de Criterion Collection een boxset met zeven gerestaureerde films van Wong Kar Wai uit en sommigen zijn niet tevreden met de aanpassingen die de regisseur daarbij doorvoerde.

Zo werd de aspect ratio van Chungking Express en In the Mood for Love aangepast van 1:85:1 naar het originele 1:66:1 en die van Fallen Angels naar het grotere CinemaScope.

“Als je films restaureert, kan je altijd dingen verbeteren,” reageert Wong. “Waarom doe je anders de moeite om ze te restaureren? Ik heb me wel telkens afgevraagd hoeveel we konden veranderen zonder dat de films aan kwaliteit inboetten, maar dat is subjectief.”

Wong wilde ervoor zorgen dat de films zo dicht mogelijk zijn oorspronkelijke visie benaderden. “Voor de mensen die ze nog niet hebben gezien, zou het oneerlijk zijn dat ze niet de beste versies voorgeschoteld krijgen,” zegt hij.

Verder reageert Wong op het pessimisme over de toekomst van het filmlandschap tijdens de coronacrisis. “Ik ben het beu dat cinema voortdurend dood verklaard wordt,” zegt hij.

“Mensen kijken graag naar films,” vervolgt hij. “Momenteel aarzelen ze gewoon om naar de bioscoop te gaan door de veiligheidsrisico’s en de hoge ticketprijzen.”

“Als je je echt zorgen maakt over de toekomst van cinema, stel ik voor dat je een ticket koopt bij je lokale bioscoop wanneer hij heropent of dat je op zijn minst positief blijft,” vervolgt hij.

Bron: IndieWire