Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.01.2020

Winnaars International Film Festival Rotterdam 2020 aangekondigd

door Vertigo

De winnaars van de 49ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn bekendgemaakt. Op vrijdag 31 januari 2020 werd de Tiger Award overhandigd aan de Chinese filmmaker Zheng Lu Xinyuan voor haar film The Cloud in Her Room.

De Special Jury Award ging naar Beasts Clawing at Straws van de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Yonghoon. Publieksfavoriet Parasite (zwart-witversie) van de Zuid-Koreaanse filmmaker Bong Joon Ho won de BankGiro Loterij Audience Award. De VPRO Big Screen Award 2020 ging naar A Perfectly Normal Family van de Deense filmmaker Malou Reymann.

Moving On van Yoon Dan-bi won de Bright Future Award voor beste featuredebuut. De Bright Future-jury gaf een eervolle vermelding aan A Rifle and a Bag van Isabella Rinaldi, Cristina Hanes en Arya Rothe.

Festivaldirecteur Bero Beyer feliciteert alle winnaars: “We zijn ontzettend onder de indruk van de kwaliteit van de Tiger Competition-films dit jaar, die stuk voor stuk behoorlijke festivalbuzz creëerden. We danken de filmmakers voor hun ambitieuze en creatieve benaderingen van cinema. Onthoud deze namen, want we gaan in de toekomst zeker meer van hen horen en zien.”

De FIPRESCI Award ging naar Only You Alone van Zhou Zhou en de KNF Award, uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, ging naar Kala azar van Janis Rafa (ook in Tiger Competition).

De Tiger Competition-film Nasir van Arun Karthick won de NETPAC Award voor beste Aziatische film en de winnaar van de IFFR Youth Jury Award is Les misérables van Ladj Ly. De korte film Tabaski van Laurence Attali won de Voices Short Award en My Mexican Bretzel van Nuria Giménez won de Found Footage Award.

Lees meer over: