Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

03.10.2020

Winnaars Docville 2020 onthuld

door Vertigo

Zaterdag 3 oktober werd een druk bezochte zestiende editie van Docville feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Docville Awards en première van Hi My Name is Jonny Polonsky van Otto-Jan Ham en Sjoerd Tanghe.

Het was een bijzondere editie van Docville, als een van de eerste grote nationale filmfestivals die weer fysiek plaatsvonden sinds de lockdown. Het bleef spannend tot de laatste dagen voor het festival of het zou kunnen doorgaan.

Ondanks de moeilijke omstandigheden en beperktere zaalcapaciteit, kende het festival een heel geslaagde editie. Docville 2020 haalde uiteindelijk 80 procent van de bezoekers van vorig jaar. Een onverhoopt succes en een duidelijke aanwijzing dat de nood aan fysieke festivals, na vele maanden online evenementen en screenings, groot is.

Docville Awards 2020

Victoria, de samenwerking van regisseurs Liesbeth De Ceulaer, Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere, won de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire geschonken door Sabam for Culture.

De jury vond deze documentaire vernieuwend, verrassend, poëtisch, geestig en overtuigd optimistisch. De documentaire blinkt volgens hen uit in gevoelens met creativiteit en fijnzinnigheid naar boven te halen en te verbeelden. De film Mother van Kristof Bilsen kreeg een Eervolle Vermelding van de jury.

De Noorse film The Painter and the Thief van Benjamin Ree ging naar huis met de juryprijs in de Internationale Competitie en ontving zo een aankoopprijs door Canvas. Deze juryprijs is Academy Award Qualifying, de film komt rechtstreeks op de longlist van The Academy Awards 2021.

De jury zegt te hebben gekozen voor een film waar intimiteit centraal staat. Een film die risico’s neemt. Faith van Valentina Pedicini kreeg een Eervolle Vermelding van de jury. De jury koos daarmee voor twee jonge filmmakers.

Collective van Alexander Nanau won de Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie. De juryleden vielen unaniem voor deze documentaire die de mechanismen van fraude blootlegt in een spannende film die je meesleept als een politiethriller.

De winnaar van de Docville publieksprijs is nog niet gekend. Er kan nog tot zaterdagnacht gestemd worden. De winnaar wordt zondag 4 oktober bekend gemaakt.

Alle winnaars op een rijtje

JURYPRIJS VOOR BESTE NATIONALE DOCUMENTAIRE
Victoria van Liesbeth De Ceulaer, Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere
€2000 geschonken door Sabam.
Eervolle vermelding voor Mother van Kristof Bilsen.
Jury: Karel Deburchgrave, Ruben Nollet en Lieve Vankeirsbulck

JURYPRIJS VOOR BESTE INTERNATIONALE DOCUMENTAIRE
The Painter and the Thief van Benjamin Ree
Aankoopprijs door Canvas.
Deze prijs is Academy Award Qualifying
Eervolle vermelding voor Faith van Valentina Pedicini
Jury: Peter Krüger, Emmy Oost en Simon Vrebos

WETEN EN GEWETEN JURYPRIJS
Collective van Alexander Nanau
€1500 geschonken door Docville.
Jury: Marleen Finoulst, Phara de Aguirre en Steve Thielemans

Lees meer over: