Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.05.2015

Winnaars Docville 2015 bekendgemaakt

door Jimmy Van der Velde

zaterdag 9 mei werd de elfde editie van Docville afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de competitie in de Leuvense schouwburg. De Juryprijs voor de Beste Internationale Documentaire, geschonken door Canvas, ging naar de Britse film Garnet’s Gold van Ed Perkins. Het vertelt het verhaal van een excentriekeling die in de Schotse hooglanden op zoek gaat naar een verloren schat.

In de sectie Weten & Geweten koos de jury voor de Deense film Democrats van Camilla Nielsson. De film toont hoe twee regeringsafgevaardigden in Zimbabwe het land doorkruisen om de bevolking te bevragen over een nieuwe grondwet.

De Prijs voor Beste Belgische documentaire, geschonken door SABAM, ging dit jaar naar Twilight of a Life van Sylvain Biegeleisen, een ontroerende film over de relatie tussen de filmmaker en zijn hoogbejaarde moeder. Wanneer hij nieuws krijgt dat ze op sterven ligt, reist hij naar België om afscheid te nemen. Maar zijn kranige mama besluit dat haar tijd om te gaan nog niet gekomen is.

Nieuw dit jaar was de Prijs voor Beste TV-documentaire. Uit de vijf genomineerde series koos de jury voor De Werkende Mens, een onconventioneel portret van de werkende Vlaming door Lode Desmet.

Ook de Knack Publieksprijs was een nieuwe categorie in de competitie. De winnaar daarvan zal maandag 11 mei bekend gemaakt worden.

De juryleden dit jaar waren: voor de internationale selectie Tom Bleyaert, Sofie Benoot en Sheila Curran Bernard, voor de nationale selectie Willemiek Kluijfhout, Peter Jäger en Marc Boonen, voor de Weten & Geweten selectie Paul Pauwels, Ulla Simonen en Hanne Phlypo en voor de TV-documentaire Floris-Jan van Luyn, Marc Didden en Klara Van Es.

 

Bron: Docville