Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.09.2021

Winnaars Brussels International Film Festival 2021 bekendgemaakt

door Vertigo

De vierde editie van het Brussels International Film Festival (BRIFF) zit erop. Gedurende elf dagen konden het publiek en professionals meedeinen op het ritme van de cinema.

Het festival ging vlot van start met de avant-première van de film Serre moi fort van Mathieu Amalric. De regisseur en acteur Arieh Worthalter vereerden het BRIFF met hun aanwezigheid op de Openingsceremonie.

Het festival verwelkomde eveneens Benoît Delépine voor een uitzonderlijke retrospectieve, samen met Samuel Benchetrit, Bouli Lanners, Michel Franco en een hele generatie andere Belgische regisseurs en regisseuses.

De vierde editie van het Brussels International Film Festival sloot af op zaterdag 11 september. De ceremonie vond plaats in de Grand Eldorado-zaal van UGC De Brouckère.

Deze uitzonderlijke avond begon met de bekendmaking van de laureaten van de drie competities: de Internationale, de Directors’ Week en de Nationale Competitie. Daarna volgde een uitzonderlijke preview van de nieuwste film van Denis Villeneuve, Dune, die gedistribueerd wordt door Warner.

Het Brussels International Film Festival telde dit jaar 14.000 toeschouwers en programmeerde 46 films, waaronder tien films in de Internationale Competitie, acht films in de Directors’ Week, negen films in de Nationale Competitie en 19 films buiten Competitie.

Het BRIFF omvatte ook openluchtvertoningen op de Kunstberg, een Green Planet-programma dat de grenzen opzocht, een trip naar Congo met de focus op Rumba Cinema, enzovoort.

Het palmares van het BRIFF 2021

De films in Competitie streden om 13 prijzen, ter waarde van €84.000.

Ben Sharrock won voor zijn film Limbo de Grand Prix van de Internationale Competitie, Alexandra Pianelli won voor Le Kiosque de Grand Prix van de Directors’ Week Competitie en Claude Schmitz won voor zijn film Lucie perd son cheval de Grand Prix van de Nationale Competitie.

Elie Grappe won met Olga de publieksprijs. De Europese Jeugdjury bekroonde Catarina Vasconcelos voor haar film A Metamorfose dos Pássaros.

Dit jaar was het BRIFF voor het eerst ook de gastheer van de Cinevox Award. De jury, die uit filmliefhebbers bestond, moest kiezen tussen de fictiefilms van de Nationale Competitie. Sabine Lubbe Bakker en Niels Van Koevorden wonnen de award met hun film Kom hier dat ik u kus.

Lees meer over: