Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.02.2020

Winnaars 70e Berlinale onthuld, waaronder Vlaamse docu

door Vertigo

De Iraanse film There Is No Evil heeft de Gouden Beer gewonnen op de zeventigste Berlinale. Regisseur Mohammad Rasoulof was er niet bij om de prijs in ontvangst te nemen, omdat hij beschuldigd wordt van propaganda te verspreiden en Iran niet mag verlaten.

Verder gaf de jury onder leiding van Jeremy Irons de Zilveren Beer aan het abortusdrama Never Rarely Sometimes Always van Eliza Hitman en de Zilveren Beer voor Beste Regisseur aan de Zuid-Koreaan Hong Sang Hoo voor The Woman Who Ran.

De Zilveren Beer voor Beste Acteur ging naar Paula Beer voor Christian Petzolds Undine en de Zilveren Beer voor Beste Acteur naar Elio Germano voor Giorgo Diritti’s Hidden Away.

Bekijk alle winnaars van de officiële competitie hieronder:

Golden Bear for Best Film: “There Is No Evil,” Mohammad Rasoulof

Silver Bear Grand Jury Prize: “Never Rarely Sometimes Always,” Eliza Hittman

Silver Bear for Best Director: Hong Sang Soo, “The Woman Who Ran”

Silver Bear for Best Actress: Paula Beer, “Undine”

Silver Bear for Best Actor: Elio Germano, “Hidden Away”

Silver Bear for Best Screenplay: “Bad Tales,” the D’Innocenzo Brothers

Silver Bear 70th Berlinale: “Delete History,” Benoît Delépine and Gustave Kervern

Silver Bear for Outstanding Artistic Contribution, Costume or Set Design“Dau. Natasha,” Jürgen Jürges

Berlinale Glashütte Original – Documentary Prize: “Irradiated,” Rithy Panh

Best First Feature“Los conductos,” Camilo Restrepo

Golden Bear for Best Short Film: “T,” Keisha Rae Witherspoon

Silver Bear for Short Film Jury Prize: “Filipiñana,” Rafael Manuel

Audi Short Film Award: “Genius Loci,” Adrien Mérigeau

De documentaire Victoria van Sofie Benoot, Isabelle Tollenaere en Liesbeth De Ceulaer werd bekroond met de Caligari Film Prize, de prijs voor de meest innovatieve en inspirerende film in het Forum-programma op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

Victoria speelt zich af niet ver van Los Angeles, in de Mojave-woestijn, waar de onvoltooide stad California City ligt. In dit raster van duizenden verkruimelende straten probeert Lashay T. Warren (25) een nieuw leven op te bouwen en zijn turbulente verleden in LA achter zich te laten.

Victoria werd geregisseerd door de Vlaamse documentairemakers Sofie Benoot (Blue Meridian, Archibelge!), Isabelle Tollenaere (Battles, The Remembered Film) en Liesbeth De Ceulaer (Behind the Redwood Curtain, Er was eens). De productie is van Corine Appelmans voor Caviar, in coproductie met Canvas. De internationale verkoop is in handen van de in Praag gevestigde sales agent Filmotor.

De Caligari Film Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve en inspirerende film in het Forum-programma van de Berlinale. Aan de prijs hangt een waarde van 4000 euro vast, waarvan de helft naar de regisseurs gaat en de andere helft kan worden gebruikt om de distributie te financieren. De jury voor de Caligari-filmprijs bestond dit jaar uit Lena Martin, Dagmar Kamlah en Thomas Klein.

Bron: Variety

Lees meer over: