Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.04.2018

William Friedkin en Guillermo del Toro praten over de schaduwkant van het succes

door Vertigo

Als we William Friedkin en Guillermo del Toro mogen geloven is het winnen van een Oscar niet enkel rozengeur en maneschijn. Beide cineasten sleepten de trofee voor Beste Regisseur in de wacht, de ene 47 jaar geleden voor The French Connection en de andere recent voor The Shape of Water. In een podcast spraken de twee gevierde artiesten over de valkuil van succes.

Friedkin geeft toe dat zijn overwinning hem een beetje naar het hoofd steeg: “Ik had nooit verwacht zo’n grote onderscheiding te krijgen. Achteraf beland je terug met beide voeten op de grond.”

In de aanloop naar de Oscars probeerde del Toro niet te hard op te gaan in zijn nominatie. Hoe dichterbij de prijsuitreiking kwam, hoe meer hij echter wilde winnen. “In het westen is men geobsedeerd door succes,” zei hij, “en je laat je er zo gemakkelijk door meeslepen.”

Del Toro vergelijkt de top van Hollywood met een feestmaaltijd waar je als artiest vanop een afstand naar staat te kijken en een zekere woede voor koestert: “Succes nodigt je uit om aan tafel te schuiven, maar dat doe je als artiest beter niet. Je moet voor jezelf blijven vechten.”

Bron: The Playlist