Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.05.2017

Will Smith vs. Pedro Almodovar over Netflix-heisa in Cannes

door Vertigo

De controverse rond de Netflix-films in de Officiële Competitie van Cannes dit jaar blijft voortduren. Zelfs de meningen van de juryleden zijn verdeeld.

Juryvoorzitter Pedro Almodovar had een verklaring voorbereid, want hij wist dat deze kwestie vroeg of laat aan bod zou komen. De vraag was of hij verkoos dat een film in bioscopen te zien zou zijn of tegelijkertijd in 190 landen beschikbaar was.

“Ik verkies uiteraard om in 190 landen gezien te worden, maar altijd op het grote scherm. Digitale platformen moeten niet de plek innemen van bestaande zaken zoals cinema’s. De enige oplossing volgens mij is dat de nieuwe platformen de bestaande regels volgen. Volgens mij kunnen ze enkel zo blijven bestaan, want ik geloof niet in het feit dat een film die we nooit in de zaal kunnen bekijken een prijs, de Gouden Palm of eender welke, kan winnen.”

Dit klonk al als een duidelijke streep door de Palm-rekening voor Okja of The Meyerowitz Stories.

Jurylid Will Smith dacht er duidelijk anders over:

“Ik heb thuis een kind van 16, een van 18 en een van 24. Zij gaan twee keer per week naar de bioscoop en thuis kijken ze Netflix. Het platform heeft bij ons absoluut geen invloed op het bioscoopbezoek van mijn kroost. Er zijn films die ze graag op het grote scherm zien en er zijn er die ze dan weer liever thuis bekijken. Het zijn voor hen twee verschillende vormen van ontspanning. Netflix biedt in mijn ogen niks anders dan voordelen, want mensen zien daardoor films die ze anders nooit gezien hadden. Het verbindt hen met de hele wereld. Mijn kinderen hebben nu een veel breder filmisch begrip.”

Natuurlijk speelt het ook een rol spelen dat Smith in Bright meedoet, de duuurste Netflix-film tot op heden.

Smiths humor sloeg trouwens niet aan toen hem vroeg werd hoe het is om in de jury van Cannes te zitten:

“Tien dagen vrijmaken, lukte nog neg. En drie films per dag zien, dat kan ik. Maar: ik was 14 jaar toen ik voor het laatst zoveel films op den dag zag. En we starten om 08h30. Ik zal elke avond op tijd moeten gaan slapen zodat ik om half negen helemaal wakker ben.”