Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.05.2021

Wil Wheaton openhartig over invloed moeilijke jeugd op Stand by Me-rol

door Vertigo

Acteur Wil Wheaton brak door met zijn rol als de 12-jarige schrijver in spe Gordie in Rob Reiners coming-of-age-drama Stand by Me, dat in 2021 vijfendertig kaarsjes uitblaast, en zegt dat zijn acteerprestatie werd beïnvloed door zijn moeilijke jeugd.

“Als kind wilde ik niet acteren, maar mijn moeder dwong me,” zegt Wheaton, de zoon van actrice Debra Nordean. “Ze leerde me om tegen de agent voor kindacteurs van haar talentenbureau te zeggen: ‘Ik wil doen wat mijn mama doet’.”

Wheaton zegt dat hij zich door de manier waarop zijn moeder hem manipuleerde en zijn vader hem emotioneel misbruikte in de rol van Gordie kon inleven. Het personage wordt namelijk door zijn ouders verwaarloosd na de dood van zijn oudere broer (John Cusack).

“Gordie’s leven weerspiegelde het mijne,” zegt Wheaton. “We waren allebei onzichtbaar thuis en hadden een oudere broer die het lievelingetje van onze ouders was. We waren allebei de zondebok.”

“Wanneer ik nu naar Stand by Me kijk, zie ik in mijn ogen hoe verdrietig ik was,” vervolgt hij. “Door dat verdriet en mijn eenzaamheid kon ik Gordie tot leven wekken en volgens mij had Rob Reiner dat gezien.”

Momenteel focust Wheaton zich net als Gordie op schrijven. “Het heeft tot na mijn veertigste geduurd voordat ik besefte dat ik Gordie was,” zegt hij.

Bron: IndieWire