Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.09.2017

Wetenschappelijk onderzoek schept klaarheid in Rotten Tomatoes-heisa

door Steven Tuffin

De voorbije zomer werd geplaagd door een wel heel magere box-office in de VS en de recensieverzamelsite Rotten Tomatoes werd door de filmsector als grote schuldige genoemd. De mensen achter Rotten Tomatoes beten onlangs nog van zich af, en nu zijn ook de bevindingen van een groot wetenschappelijk onderzoek over de kwestie vrijgegeven.

Het Entertainment Technology Center van de University of Southern California bestudeerde de box-office-resultaten van 2000 tot 2017, vergeleken deze met de Rotten Tomatoes-scores van de films die toen uitkwamen en kwamen tot de volgende conclusie: “Rotten Tomatoes heeft nooit een grote rol gespeeld op het vlak van box-office-resultaten.”

De stelling dat het publiek zich blind laat leiden door critici die er een strengere mening op nahouden, wordt met de grond gelijkgemaakt: “Er is amper verschil tussen de mening van het publiek en de pers. Hoe succesvoller een film is, hoe kleiner het verschil. Het publiek is gewoon steeds beter geworden in het ontwaren van wat goed en slecht is.”

De pers is trouwens milder geworden inzake blockbusters: alle films die recent meer dan 300 miljoen dollar opbrachten, scoorden opmerkelijk beter dan hun voorgangers opĀ Rotten Tomatoes.

Bron: Dark Horizons

Lees meer over: