Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.06.2021

West Side Story-ster Rita Moreno verdedigt Lin-Manuel Miranda na In the Heights-kritiek

door Vertigo

West Side Story-actrice Rita Moreno heeft het opgenomen voor Lin-Manuel Miranda nadat de verfilming van zijn musical In the Heights beschuldigd werd van colorism, discriminatie tegen mensen van dezelfde etnische groep met een andere huidskleur.

Volgens sommigen komen er in de film namelijk niet genoeg latino-acteurs met een donkere huidskleur prominent in beeld, waarvoor Miranda onlangs zijn verontschuldigingen aanbood.

“Het is precies nooit goed,” zegt Moreno, voor wiens documentaire Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It Miranda als executive producer optrad.

“Lin-Manuel Miranda heeft eigenhandig de Latijns-Amerikaanse en Puerto Ricaanse cultuur geïntroduceerd in de VS,” vervolgt Moreno, die net als Miranda Puerto Ricaanse roots heeft.

“Ik ben daar niet in geslaagd, maar hij wel,” voegt ze eraan toe. “Ik ben enorm blij en trots dat hij mijn documentaire geproduceerd heeft.”

Moreno geef toe dat Puerto Ricanen zowel een lichte als donkere huidskleur kunnen hebben, maar stelt voor om de zaak even te laten rusten. “Men valt de verkeerde persoon aan,” zegt ze.

Ondertussen heeft Moreno zich op Twitter verontschuldigd voor haar uitspraken. “Ik ben heel teleurgesteld in mezelf,” schrijft ze. “In mijn statement ter verdediging van Lin-Manuel Miranda hield ik geen rekening met de zwarte mensen in de latinogemeenschap.”

Moreno voegt eraan toe dat ze In the Heights nog steeds geweldig vindt, maar tegelijkertijd apprecieert dat Miranda de kritiek ter harte nam en beloofde om in de toekomst de zwarte latinogemeenschap niet uit het oog te verliezen.

Bron: IndieWire, EW