Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.03.2019

Wayne’s World-regisseuse zegt Hollywood verbitterd vaarwel

door Vertigo

Penelope Spheeris, de regisseuse van onder meer de docu The Decline of Western Civilization en de komedie Wayne’s World, keert Hollywood definitef de rug toe.

“Hollywood is veranderd,” zei ze, “en ik wil er niks meer mee te maken hebben. Het is een lelijke en eenzame plek, vooral voor vrouwen. Oliver Stone kan een auto in de prak rijden en opgepakt worden voor drugsgebruik en nog steeds de kans krijgen om Alexander te maken. Een vrouw kan echter geen fouten maken of haar carrière is voorbij.”

Bovendien heeft Spheeris er een onaangename samenwerking met Bob en Harvey Weinstein opzitten. De twee bleven haar film Senseless namelijk maar herschrijven. “Toen ik protesteerde, zei Bob Weinstein dat hij zijn fucking geld zou uitgeven zoals hij wilde,” zei de regisseuse. “Hoe ga je daar tegenin?”

Senseless was een box-officeflop waardoor Spheeris pas zes jaar later nog eens een speelfilm inblikte. Na haar laatste bioscoopfilm Balls to the Walls en de tv-film The Real St. Nick gaf ze er definitief de brui aan. Naar eigen zeggen heeft ze in haar ruim 40-jarige carrière als regisseuse genoeg verdiend en geïnvesteerd om geen films meer te hoeven maken. Dat wil ze trouwens ook niet meer.

“Ik kan Hollywood missen als kiespijn,” zei ze. “Alsof ik nog eens een jaar ga werken voor 50.000 dollar. Ze kunnen de pot op.”

Lees het volledige interview hier.

Bron: Indiewire