Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.03.2015

Watertandcinema

door Ruben Nollet

Documentaires over chefs zijn één ding, maar sommige films doen je het water echt in de mond lopen. Om Sergio Hermans Fucking Perfect te vieren, serveren we een paar titels waaraan u gegarandeerd een grommende maag overhoudt.

Tampopo (1985) van Jûzô Itami

Midden jaren ’80, toen The Last Samurai, Batman Begins en Inception nog verre toekomstklanken waren, speelde de Japanse acteur Ken Watanabe één van de hoofdrollen in deze smakelijke en behoorlijk maffe satire. Hij is een truckchauffeur die zijn beste beentje voorzet om een noodlijdend noedelrestaurant — ‘ramen’ is het Japanse woord voor noedels — te redden. Tussendoor krijgen we allemaal scènes over het belang van eten in een mensenleven. En over de verpleegkundige kwaliteiten van een stofzuiger.

 

Babette’s Feast (1988) van Gabriel Axel

Veel valt er niet te beleven in het 19de eeuwse Deense dorpje waar de diep religieuze zussen Martine en Filippa wonen. Tot ze onderdak bieden aan Babette, een vluchtelinge uit Frankrijk. Wanneer die een loterij wint, besluit ze het dorp te bedanken met een enorm feestmaal. Wie hier naar kan kijken zonder razende honger te krijgen, leidt een triest leven.

 

The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (1989) van Peter Greenaway

Try the cock, Albert. It’s a delicacy.” Dat zinnetje komt pas helemaal aan het einde van Peter Greenaways zinnelijke drama en je moet de rest gezien hebben om de woordspeling te begrijpen. Maar je vergeet het wel nooit meer. De titel vertelt meteen ook het verhaal, dat zich zowat helemaal afspeelt in een Frans restaurant. Extreem gestileerd, zoals we dat van Greenaway mogen verwachten. En dat geldt ook voor de mix van hoge cultuur, laag geweld en fijne erotiek.

 

Eat, Drink, Man, Woman (1994) van Ang Lee

De familietafel is per definitie een prima locatie om het over familie te hebben, en Ang Lee doet dat op een sappige manier. We zien hoe een chef-kok uit Taipei elke zondag uitgebreid eten klaarmaakt voor zijn drie dochters. In 2001 kreeg de film trouwens een Mexicaans-Amerikaanse remake, Tortilla Soup.

 

Big Night (1996) van Campbell Scott & Stanley Tucci

Laten we wel wezen, Tony Shalhoub en Stanley Tucci zouden de handleiding van een wasmachine mogen voorlezen, het zou nog geweldig zijn. In Big Night blinken ze uit als twee Italiaanse broers die een restaurant geopend hebben in Amerika maar in financiële nesten zitten. Nu doen ze een laatste poging om de boel te redden.

 

Ratatouille (2007) van Brad Bird

Dit is veruit de bekendste in dit rijtje, maar hij verdient daarom niet minder een plaats. Weinig andere films geven de geneugten van het koken en de zin voor experiment die ermee gepaard gaat zo sprekend weer als dit Pixar-pareltje. En de scène met de restaurantcriticus en de ratatouille is keer op keer gegarandeerd kippenvel.

 

@RubenNollet