Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.08.2017

Was Kathryn Bigelow de juiste persoon om het rassendrama Detroit te regisseren?

door Freek Lauwers

Racisme, discriminatie en de spanning tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het zijn in de VS nog heikelere thema’s dan bij ons. Dat bleek deze week nog maar eens toen Variety zich afvroeg of Kathryn Bigelow – blank, uit de middenklasse en opgeleid aan de universiteit van Columbia – wel de juiste persoon was om Detroit te regisseren. Het rassendrama draait om het Algiers Motel Incident in 1967, waarbij drie jonge Afro-Amerikanen werden neergekogeld door een groep blanke politieagenten tijdens rellen in Detroit.

Detroit-hoofdacteur John Boyega nam het in ieder geval op voor de cineaste, ook al had hij aanvankelijk ook zijn twijfels bij de keuze voor Bigelow. “Maar ik besefte dat ze haar huiswerk grondig had gemaakt. Ze was beter op de hoogte van de feiten dan wie dan ook,” vertelt de acteur. “We moesten ons allemaal informeren over de gebeurtenissen en net dat was de verbindende factor tussen iedereen die aan de film meewerkte. Ik wist van de rellen in Detroit, maar ik had nog nooit gehoord over het Algiers Motel Incident.”

Boyega merkte al snel dat Bigelow het verhaal met het nodige respect benaderde: “Toen ik auditie deed, kreeg ik een pak meer vragen dan normaal”, zegt hij. “Toen wist ik dat ze op de juiste weg was om de zaken te bekijken vanuit een voor haar vreemd perspectief. Ze had respect en integriteit, en ze stond open voor andermans ideeën.”

Bron: Indie Wire