Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.11.2020

Warner Bros. reageert op controverse rond weergave heksen in The Witches

door Vertigo

Robert Zemeckis’ verfilming van Roald Dahls The Witches ligt onder vuur omwille van de manier waarop de heksen worden afgebeeld, namelijk met drie vingers in plaats van vijf.

Volgens sommigen is dat aanstootgevend tegenover mensen met een fysieke beperking, specifiek ectrodactylie of het ontbreken van één of meerdere vingers of tenen.

“Is dit de boodschap die we aan de volgende generatie willen overbrengen? Dat drie vingers hebben een kenmerk is van een heks?” zegt Shannon Crossland, een activiste die zich inzet voor mensen met een beperking.

“Dat is een heel schadelijke weergave,” vervolgt ze. “Beperkingen zouden niet moeten worden geassocieerd met het kwade, abnormale, walgelijke, enge of monsterlijke.”

Volgens een woordvoerder is Warner Bros. diep bedroefd door de beschuldigingen en heeft de studio er spijt van dat hij mensen heeft beledigd.

“We hebben met ontwerpers en artiesten gewerkt om een nieuwe interpretatie van de katachtige klauwen te bedenken zoals ze in het boek worden beschreven,” zegt de woordvoerder.

“Het was nooit de bedoeling om kijkers het gevoel te geven dat de fantastische, niet-menselijke wezens een weergave van hen waren.”

Bron: Deadline