Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.03.2016

Wandelen met Jezus

door Ruben Nollet

Een opmerkelijke verschijning in Les premiers les derniers is een man die zichzelf Jezus noemt en eruitziet alsof hij van zijn kruis is gestapt. Het is echter niet de eerste keer dat we hem over het bioscoopscherm zien rondwandelen. Al neemt hij soms een onverwachte gedaante aan.

Klaatu (The Day the Earth Stood Still, 1951)

“Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil. Als je niet snel ophoudt met jullie oorlogsgedoe zal het hier binnen de kortste keren fout aflopen.” Met die boodschap daalt het buitenaardse wezen Klaatu af naar de aarde. Daar wordt hij echter alles behalve goed ontvangen. Maar gelukkig voor ons allemaal heeft hij een vergevingsgezinde ziel. Nog meer bewijs nodig dat Klaatu een goddelijke inspiratiebron heeft? Om uit de handen van de Amerikaanse overheid te blijven, neemt hij de identiteit Mr. Carpenter aan. Meneer Timmerman dus. Sla uw Bijbel open, en je snapt hem meteen.

 

Luke (Cool Hand Luke, 1967)

Ik heb Jezus nooit gekend, maar naar wat iedereen over hem vertelt, was hij een toffe peer die meestal goedgemutst door het leven stapte. Net zoals Luke Jackson, het personage van Paul Newman uit Cool Hand Luke. Als hij gearresteerd wordt voor een onschuldige daad belandt hij in de gevangenis, waar hij zich opwerpt tot leider zonder ooit geweld te gebruiken. In de beroemdste scène uit de film eet Luke als weddenschap 50 hardgekookte eieren, waarna we hem in een witte short en met uitgestrekte armen op een houten tafel zien liggen. Hij zingt zelfs een liedje met de titel “Plastic Jesus”!

 

Travis Bickle (Taxi Driver, 1976)

Als God de Vader in zijn Oud-Testamentische dagen een zoon had geschapen, dan had hij eruit gezien als Travis Bickle. Niet alleen verwijst hij naar zichzelf als een zendeling van God, en hij gaat uiteindelijk over tot een daad van zelfopoffering om de onschuld (een jonge prostituee) te redden. Toegegeven, Bickle heeft weinig van doen met de zachtaardigheid waarvoor de echte Christus geroemd wordt, maar ze delen een DNA-streng.

 

E.T. (E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982)

Deze is dan weer opzichtiger. Net zoals Klaatu in The Day the Earth Stood Still daalt E.T. neder uit de hemelen, een lieve ziel die geen vlieg kwaad zou doen. Ook nu weer wordt hij niet door iedereen met open armen onthaald. E.T. schiet er zelfs het leven bij in, al is dat — SPOILER! — net zoals bij de echte J.C. een tijdelijke toestand. En dan nog verliest hij geen enkel moment zijn goeie humeur. Bovendien inspireert hij anderen om zich liefdevol te gedragen en respect te tonen voor alle leven op aarde, zoals onderstaand fragment laat zien.

 

Neo (The Matrix, 1999)

Neo: The One. Anderson: letterlijke vertaling van ‘Mensenzoon’, een van de bijnamen van Christus. De Wachowskis verwijzen voortdurend naar hun hoofdpersonage met Christustermen. Nog eentje? Wanneer hij het schip de Nebuchadnezzar betreedt, ziet hij een plaat met het opschrift ‘Mark III No. 11’, een verwijzing naar het Bijbelvers Marcus 3:11, “Telkens als de onreine geesten hem zagen, vielen ze voor hem neer en schreeuwden: ‘Jij bent de Zoon van God!’.”

 

@RubenNollet