Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.07.2014

Wallonië beleeft drukke filmzomer

door Jimmy Van der Velde

Er worden deze zomer opvallend veel films gedraaid in Franstalig België. Bekende namen als Bouli Lanners, Arno, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve en Yolande Moreau staan tegenwoordig allemaal voor de camera in Wallonië. Het gaat zowel om films van aanstormende regiedebutanten als de nieuwste prent van rots in de branding Jaco Van Dormael.

In mei en juni werden al twee films opgenomen onder de taalgrens. Géraldine Doignon filmde haar tweede langspeler Un homme à la mer, een drama over de bijzondere relatie tussen een schoonzoon en een schoonmoeder. De gebroeders Malandrin voltooiden met Je suis mort mai j’ai des amis hun derde film, een roadmovie met Wim Willaert en Bouli Lanners in de hoofdrollen.

Sinds begin deze maand palmt Jaco Van Dormael Brussel in voor de opnames van Le Tout Nouveau Testament. De Toto le héros-filmer vertelt het bijzondere verhaal van God die samen met zijn dochter Ea in een Brussels appartementje blijkt te wonen. De hoofdrollen zijn voor niemand minder dan Franse legende Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde en Yolande Moreau. De Vlaamse inbreng komt van actrice Laura Verlinden en An Pierlé als componiste.

Verder staan er nog heel wat opnames op stapel. De jonge Rachel Lang begint binnenkort met Baden Baden, een film over de levenswandel van de 24-jarige Ana in Strasbourg. Zowel Philippe de Pierpont als Guillaume Senez plannen coming-of-age-films over jonge liefde, weglopen en de overgang naar het volwassendom. Ook Arno staat binnenkort voor de camera in het familiedrama Préjudice, het langspeelfilmdebuut van Antoine Cuypers.

Productieve filmtijden dus in Wallonië.

Bron: Cineuropa

@TheJimeister