Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.09.2021

Waarom verschijnt Dune pas op 22 oktober in de VS?

door Vertigo

Denis Villeneuves Dune is momenteel te zien in 17 landen, waaronder België, maar komt pas op 22 oktober uit in de VS. Volgens de entertainmentnieuwssite IndieWire zijn daar verschillende plausibele redenen voor.

Dune ging op 3 september in wereldpremière op het filmfestival van Venetië en was ook te zien op het filmfestival van Deauville in Frankrijk. Door de media-aandacht was het aangewezen om de film kort daarna in Europa uit te brengen.

Een andere mogelijke verklaring voor de Amerikaanse releasedatum is dat Dune in de VS tegelijkertijd in de zalen en op HBO Max verschijnt. Daardoor loopt Warner het risico dat de film massaal illegaal zal gedownload worden. In de meeste andere landen zal hij echter al verschenen zijn voordat er sprake kan zijn van piraterij.

Ook het New York Film Festival, waar Dune op 7 en 8 oktober wordt vertoond, zou een rol kunnen spelen in Warners beslissing om de film pas later in de VS uit te brengen.

Het festival zal waarschijnlijk veel media-aandacht met zich meebrengen, maar viel te laat om de film pas erna in Europa uit te brengen en om op de Venetië- en Deauville-hypes te kunnen inspelen.

Toch haalt Dune pas twee weken na het New York Film Festival de Amerikaanse bioscopen. Dat heeft wellicht te maken met No Time to Die, die in de VS op 8 oktober uitkomt en twee weken lang beslag zal leggen op de beste zalen zoals die van IMAX.

Warner heeft die schermen nodig, zowel om duurdere tickets te verkopen en de box-officeopbrengst van Dune een boost te geven als om het contrast tussen de thuis- en bioscoopervaring aan te tonen.

Tot slot denkt Warner misschien ook al aan de Academy Awards. De voorbije jaren werden een aantal van zijn oktoberreleases zoals Gravity, The Martian, A Star Is Born en Joker geduchte Oscarkandidaten. Die vier films brachten bovendien meer dan 200 miljoen dollar op in de VS.

Ondertussen staan Hans Zimmers scores voor Dune en het bijbehorende boek The Art and Soul of Dune online. Beluister ze hieronder:

Bron: IndieWire, IndieWire

Lees meer over: