Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.03.2019

Waarom Us-regisseur Jordan Peele geen films met blanke hoofdrolspeler wil maken

door Vertigo

VoorUs had Jordan Peele al een horrorhit op zijn naam staan, Get Out. De regisseur was er echter helemaal niet zeker van dat de film zou aanslaan.

“Om de twee weken begon ik mij af te vragen waar ik mee bezig was,” zei hij. “Ik was een verhaal aan het schrijven waarin een zwarte man het slachtoffer is en blanke mensen kwaadaardig zijn.”

“Tegelijk wou ik het publiek entertainen,” vervolgde hij. “Daarin slagen was een uitdaging die ik met Us opnieuw wou aangaan.”

Door het succes van Get Out kreeg Peele naar eigen zeggen meer vrijheid. “Ik heb de kans om zwarte mensen in mijn films te casten,” zei hij, “en zie mezelf geen blanke kerel de hoofdrol geven. Die film heb ik namelijk al eens gezien.”

First Reformed-filmer Paul Schrader begrijpt Peeles standpunt, maar vindt het onhaalbaar. “Ik heb zwarte, oosterse en vrouwelijke hoofdrolspelers geregisseerd,” zei hij, “maar identificeer mij met een bepaald type blanke man.”

“Op een gegeven moment zal Peele een blanke hoofdrolspeler regisseren,” voorspelde hij, “niet uit commerciĆ«le overwegingen maar omdat kunst nu eenmaal zo in elkaar zit.”

This makes sense. I've written or directed films with a black lead, an oriental lead, a female lead but my natural…

Geplaatst door Paul Schrader op Woensdag 27 maart 2019

Bron: Dark Horizons, The Playlist