Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.03.2018

Waarom Steven Spielberg Ready Player One ‘de grootste paniekaanval uit zijn carrière’ noemt

door Vertigo

Steven Spielberg paste voor het rode loper-evenement van Ready Player One op het South by Southwest festival, maar verraste het publiek in de zaal wel door de première zelf in te leiden. “Dit is niet zomaar een film die we gemaakt hebben, dit is echt een movie,” begon de Baard.

“Het is een film die op het grote scherm gezien moet worden. Ik vraag mij af of dit scherm wel groot genoeg is, want we hebben de film gemaakt met de ambitie om het witte doek helemaal te vullen.”

Spielberg gaf toe dat de film overloopt van verwijzingen naar de popcultuur, maar gelooft niet dat die afleiden: “Hou gewoon één ding in je achterhoofd: De verwijzingen zijn als de zijramen, maar de voorruit dient om naar het verhaal te kijken. Zolang je rechtdoor blijft kijken, zal je altijd het verhaal blijven volgen.”

Tijdens de Q&A-sessie na de screening had hij het ook over de hommages naar zijn eigen films: “Ik besefte niet dat het een verzameling van mijn films uit de jaren 80 zou worden. Alle shots moesten zeven keer goedgekeurd worden vooraleer ik er de eindbeslissing over nam. Het was moeilijk om daarna nog op mijn stappen terug te komen, zelfs als ik achteraf pas merkte dat ze bijvoorbeeld ergens een Gremlin hadden verstopt.”

De regie van Ready Player One was iets helemaal nieuw voor hem: “Het was waarschijnlijk de grootste angstaanval die ik ooit heb gehad. Wanneer ik een film maak die ik van achter de camera regisseer, heb ik de controle. Als ik een film echter vanuit het standpunt van het publiek moet maken, dan doe ik dat ook echt voor jullie. Jullie reactie betekent dan ook alles.”

Ook Ernest Cline, de auteur van het gelijknamige boek kwam aan het woord: “Toen ze mij vertelden dat Steven Spielberg het scenario zou gaan lezen, werd ik droevig. Eerst was ik wel enthousiast, maar toen bedacht ik mij dat hij het waarschijnlijk niet zou doen. Dan zou ik mij heel mijn leven hebben afgevraagd hoe zijn film eruit zou hebben gezien.

“De weken dat hij erover nadacht, leken eindeloos te duren. Ondertussen herbekeek ik dan maar al zijn films en luisterde ik non-stop naar de scores van John Williams.”

Bron: IndieWire