Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.07.2017

Waarom score-maestro James Newton Howard gaat toeren

door Tim Tsyen

James Newton Howard is een van de productiefste componisten in hedendaags Hollywood. Hij schreef al meer dan 150 scores voor film en televisie, en werd reeds acht keer genomineerd voor een Oscar. Hij maakte onder meer de muziek van The Hunger Games, Pretty Woman en elke film van M. Night Shyamalan.

Een Howards grootste uitdagingen was de Fantastic Beasts and Where to Find Them-score omdat hij iets wilde schrijven dat wegbleef van de iconische muziek die John Williams schreef had voor de Harry Potter-films. Hij wist dat de studio met de eerste noten van Hedwig’s Theme zou willen beginnen en dat er zonder goede overgang van zijn hand nog meer van Williams’ muziek gebruikt zou worden. De overgang in kwestie duurt maar 35 seconden, maar volgens Howard zijn het “de langste 35 seconden van zijn leven.”

Deze herfst gaat Howard voor de eerste keer op tournee, en hij is toch wel zenuwachtig om het dirigeerstokje op te nemen: “Ik heb nooit graag gedirigeerd eigenlijk, omdat je je als een dictator moet opstellen én omdat het vermoeiend is. Bovendien kan je makkelijk de mist ingaan. Maar nu is het tijd om de confrontatie met mijn muziek aan te gaan.”

De maestro concerteert op 11 november in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Meer info vind je hier.

Bron: IndieWire