10.08.2018
Waarom Mary Queen of Scots Margot Robbie en Saoirse Ronan deed huilen
In Josie Rourke’s Mary Queen of Scots spelen actrices Saoirse Ronan en Margot Robbie de historische rivalen Mary I van Schotland en Elizabeth I van Engeland. Ronan en Robbie stonden erop dat ze elkaar niet ontmoetten tot ze hun enige scène samen moesten draaien.
“We wilden elkaar echt niet zien,” zei Ronan. “Ik hou van Margot en wou tijd met haar doorbrengen, maar we wilden dat onze ontmoeting bijzonder zou zijn.” Toen ze uiteindelijk oog in oog stonden, was het een emotioneel gebeuren. “We jankten als idioten,” zei Ronan. “We pakten elkaar vast en lieten elkaar niet los. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.”
Volgens geschiedkundigen hebben de twee elkaar nooit in levenden lijve ontmoet, maar Rourke liet zich inspireren door Friedrich Schillers toneelstuk Mary Stuart, waarin de twee vorstinnen elkaar confronteren op het podium. “We wilden onze versie maken van die beroemde scène,” zei Rourke, “waarin deze twee vrouwen elkaar in de ogen kijken en geconfronteerd worden met hun persoonlijke en politieke keuzes. Het is een heel persoonlijk moment.”
Robbie denk dat de emoties deels voortkwamen uit de tragische achtergrond van haar en Ronans personages. “Ik had onderschat hoe moeilijk hun levens waren,” zei de actrice, “en hoeveel pijn er verweven was met hun macht. Ik denk dat het gewoon meer betekende.”
Bovendien hebben de vrouwen aldus Robbie een heel nauwe band. “Ze beschouwen elkaar als zussen en zien elkaar graag, maar die liefde wordt bemoeilijkt door het feit dat als de ene overleeft, de andere bedreigd wordt. Het is een heel complex liefdesverhaal tussen deze twee personages.”
Rourke vergelijkt hen met enkele klassieke aartsvijanden. “Als je een verhaal vertelt over Sherlock Holmes en Moriarty, breng je meer tijd door met Moriarty,” zei ze, “en als je een verhaal vertelt over Batman en de Joker, sympathiseer je met Batman. Om het verhaal te doen vooruitgaan is de protagonist verwikkeld in een geweldig psychologisch drama met een personage dat zowel zijn gelijke als zijn tegenpool is. Ik wou echt een film maken waarin twee vrouwen dat mochten doen.”
“De film gaat over de prijs van macht en hoe het vaak onmogelijk is voor vrouwen, onafhankelijk van de keuzes die ze maken, om de leiding te nemen. Hij vraagt ons om daar goed over na te denken, terwijl we een deel van onze geschiedenis bekijken.”
Bron: EW