Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.05.2018

Waarom Joss Whedon niet helemaal positief terugkijkt op The Avengers

door Vertigo

Joss Whedon was de eerste regisseur om de Avengers te verzamelen en deed het nog eens over in Avengers: Age of Ultron. Hij keerde echter niet meer terug voor Avengers: Infinity War en daar zitten zijn nare herinneringen aan de productie van The Avengers misschien wel voor iets tussen.

Whedon vindt nog steeds dat hij als enige scenarist in de aftiteling had moeten staan. Nu deelt hij die credit met Zak Penn, die de eerste versie van het script maakte. “Ik ben vanaf nul begonnen,” zei Whedon. “Ik heb Penns scenario een keer gelezen en meteen gezien dat er niks in zat. De personages hadden geen band met elkaar. Op een gegeven moment stond er als regie-aanwijzing dat alle Avengers in slow-motion naar de camera moesten lopen, ‘omdat je dat nu eenmaal moet doen’. Nee, zei ik, je moet dat verdienen.”

De Writers Guild of America geeft echter nog altijd vaak een credit aan de eerste schrijver van een film. Penn trekt het zich zelf niet echt aan dat zijn script niet werd gebruikt. “Whedon en ik konden samengewerkt hebben,” zei hij, “maar dat wou hij niet. Hij wilde zijn eigen ding doen en dat respecteer ik. Het is niet zoals bij The Incredible Hulk, waar de hoofdacteur Edward Norton mij als scenarist kwam vervangen.”

Whedons script bleek uiteindelijk niet waterdicht. Omdat het er even op leek dat Scarlett Johansson niet beschikbaar zou zijn, verving Whedon haar personage Black Widow door de Wasp. “Ik heb heel veel materiaal voor de Wasp geschreven,” zegt Whedon, “Voor niks. Ook was ik bezorgd dat Tom Hiddlestons Loki niet genoeg zou zijn om het tegen de Avengers op te nemen en dat het publiek aan de kant van de overduidelijke winnaar zou staan. Dus was er een versie van het script waarin Ezekiel Stane, de zoon van slechterik Obadiah Stane uit Iron Man, een grote rol had.”

De problemen stapelden zich pas echt op toen Whedon aan de opnames begon. Vooral het eindgevecht in New York ging niet van een leien dakje. “De producenten hadden geen vertrouwen in mij,” zei Whedon. “Op zich trok ik mij dat niet aan, maar het werd een heel gedoe. Ze vonden mijn werk niet beweeglijk genoeg, maar ik was niet van plan om met de camera rond de personages te gaan zoeven terwijl ze spraken. De producenten zagen het totaalplaatje niet. Omdat ik nog maar een langspeler had gemaakt en niemand van de cast en crew volledig begreep waar ik mee bezig was, begon men mij in twijfel te trekken. Maar ik en studiohoofd Kevin Feige wisten waar ik mee bezig was.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: