Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.09.2018

Waarom horrormaestro Eli Roth met zijn nieuwe film op een jong publiek mikt

door Vertigo

Hoewel The House with a Clock in Its Walls gericht is op kinderen, bevat de nieuwe langspeler van horrorregisseur Eli Roth nog steeds heel wat enge momenten. Het verhaal gaat over een weesjongen (Owen Vaccaro) die intrekt bij zijn excentrieke oom (Jack Black). Die blijkt een tovenaar te zijn die bovendien een heks (Cate Blanchett) heeft als buurvrouw.

Scenarist Eric Kripke beschrijft de film als een opstapje naar horror voor jonge kijkers. “Hij bevat veel warmte en humor,” zei hij. “Kinderen zullen er geen nachtmerries aan overhouden, maar hij is spannend en doet je af en toe echt schrikken.”

Roth nam een voorbeeld aan filmmakers Peter Jackson, Sam Raimi en Guillermo del Toro. “Zij begonnen met horror en maakten daarna films in allerlei andere genres,” zei hij. “Zo’n carrière had ik ook voor ogen. Ik was nooit bang dat ik in een hokje zou geduwd worden, maar vertrouwde erop dat ik ooit een andere kant van mijzelf zou kunnen laten zien.”

The House with a Clock in Its Walls is een productie van Amblin Entertainment en Roth liet zich ook inspireren door de klassiekers van die filmstudio zoals E.T. The Extra Terrestrial, Gremlins, The Goonies en zelfs Back to the Future.

“Tegenwoordig zijn enkel Marvel-, Star Wars– en animatiefilms nog voor kinderen,” zei de regisseur. “Er is een gat in de markt voor kindvriendelijke, leuke en enge Amblin-films. Je kan kinderen niet meenemen naar It of The Nun zonder ze te traumatiseren. The House With a Clock in Its Walls daarentegen is een beetje als een spookhuis. Ook zou hij de leegte sinds het einde van de Harry Potter-films kunnen invullen.”

Amblin is met Roths nieuwe film en de geplande Arachnophobia-remake aan een subtiele makeover bezig. Roth zou voor hen ook de stripbewerking Aleister Arcane met Jim Carrey regisseren, een soort Gremlins– en Beetlejuice-achtige film. Ook sequels op The House with a Clock in Its Walls sluit de regisseur niet uit.

“De film is gebaseerd op het eerste deel van een twaaldelige boekenreeks,” zei hij. “Jack, Cate, Owen en ik hebben ons kostelijk geamuseerd en we zouden op slag een sequel maken.”

Bron: EW