Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.11.2018

Waarom Edgar Wright en Guillermo del Toro samen met Spielberg, Scorsese en co. FilmStruck steunen

door Vertigo

Met de aankondiging van The Criterion Channel krijgt het stopgezette FilmStruck een tweede leven, niet in het minst dankzij een aantal voorname filmmakers. Steven Spielberg en Martin Scorsese praatten met WarnerMedia, de mede-eigenaars van de cinefiele streamingdienst, en Edgar Wright bracht de bal verder aan het rollen.

“Ik vroeg wat ik kon doen,” zei hij. “Steven gaf mij het idee om Toby Emmerich aan te schrijven en al mijn vrienden erbij te betrekken.” Zo gezegd, zo gedaan. Wright contacteerde Guillermo Del Toro en Rian Johnson en er werd een brief opgesteld aan de Warner Bros.-bons. Ondertussen verzamelden ze 21 handtekeningen van onder meer Paul Thomas Anderson, Christopher Nolan, Alfonso Cuarón, Leonardo DiCaprio en Barbra Streisand.

“Moest er genoeg tijd geweest zijn, hadden dat er drie keer zoveel kunnen zijn,” zei Wright. Onder meer Lucasfilm-bazin Kathleen Kennedy en The Florida Project-regisseur Sean Baker hadden nog graag hun naam onder de brief gezet. “Het is tenslotte alsof je favoriete bibliotheek de deuren sluit,” zei Wright.

“Op Netflix staan armzalig weinig klassieke films,” vervolgde hij. “Hoe succesvoller ze werden, hoe meer de studio’s hun films begonnen terug te trekken en hun eigen platformen uit de grond begonnen te stampen. FilmStruck bood niet alleen content aan, maar cureerde ze en plaatste ze in de juiste context. Je wist dat je er terecht kon voor kwalitatieve en historisch interessante films. Netflix denkt dat ik enkel van stand-upcomedy houd.”

“Het is heel moeilijk om indie-films in goeie staat te bewaren,” zei hij. “Veel filmmakers merken dat hun titels plots niet meer verkrijgbaar zijn en verdwijnen.” Ook Del Toro onderstreepte het belang van filmconservatie, vooral voor klassiekers, indies en wereldcinema. “Duizenden films zijn niet meer beschikbaar in de huiskamer of zijn het zelfs nooit geweest,” zei hij.

De brief van Wright, Del Toro en co. zou uiteindelijk Emmerich bereikt hebben en zou intern besproken zijn. Later volgde nog een tweede brief met nog eens 30 handtekeningen en de rest is geschiedenis. Voor Del Toro houdt het daar echter niet bij op. “We moeten blijven druk uitoefenen,” zei hij. “Dit mag geen eenvoudige PR-zet zijn.”

Bron: The Playlist, IndieWire