Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.09.2018

Waarom David Cronenberg paste voor Return of the Jedi

door Vertigo

In zijn bijna 50 jaar lange carrière als regisseur heeft David Cronenberg nog nooit een grote franchisefilm voor zijn rekening genomen. Dat blijkt een bewuste keuze. Hij paste zelfs om Star Wars: Return of the Jedi in te blikken.

“De film heette toen nog Revenge of the Jedi,” zei hij. “Ik werd opgebeld met de vraag om hem te regisseren, maar ik was nog jong en arrogant. Daarom antwoordde ik dat ik niet aan andermans werk wou raken. Na een oorverdovende stilte werd er gewoon opgehangen.”

“Een franchisefilm regisseren is als een aflevering van een gevestigde tv-serie voor je rekening nemen,” vervolgde hij. “De cast en de hoofdpersonages liggen vast, alsook de look, de toon en de verwachtingen van het publiek. Daar was jij echter niet bij betrokken en dus bestaat jouw taak uit het verkeer regelen. Je kan er je creatieve ei niet in kwijt.”

“Kijk naar Harry Potter and the Prisoner of Azkaban,” illustreerde hij. “Alfonso Cuarón heeft zijn best gedaan om de film naar zijn hand te zetten, maar je zou nooit raden dat hij achter de camera stond. Het loon, het budget en de hype van franchisefilms zijn aantrekkelijk, maar op creatief vlak lijkt het mij een frustrerende bedoening.”

Bron: IndieWire