Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.05.2018

Waarom Adam Driver steevast met topregisseurs samenwerkt

door Vertigo

In Spike Lee’s BlackKklansman speelt Adam Driver (Star Wars-slechterik Kylo Ren) de Joodse politieagent Philip Zimmerman die samen met zijn zwarte partner Ron Stallworth (John David Washington) de Ku Klux Klan infiltreert. Omdat Stallworth zelf hun ontmoetingen niet kan bijwonen doet Zimmerman dat in zijn naam.

Naast BlackKklansman is Driver ook te zien in Jim Jarmusch’ Paterson, Martin Scorsese’s Silence en Terry Gilliams The Man Who Killed Don Quixote. “Ik ben opgegroeid met hun films,” zei de acteur, “en ik bewonder hen. Daarom dat ik met hen wilde samenwerken.”

Daartoe rekent hij ook zijn Star Wars-regisseurs J.J. Abrams (The Force Awakens) en Rian Johnson (The Last Jedi). “Hun Star Wars-films voelen aan als indies, omdat ze beiden weten hoe het verhaal te verdelen in kleine stukjes en intiemere momenten. Zolang er een goeie regisseur achter de camera staat, maakt het budget mij niet uit.”

Verder praat Driver niet graag over Star Wars of andere projecten die hij anderhalf jaar geleden heeft gedraaid. “Je moet altijd over films praten die de pers net heeft gezien. Ik heb nooit iets aan de film zelf toe te voegen.” Hij is zich ook niet echt bewust dat hij ondertussen een iconische Star Wars-schurk is. “Ik beschouw personages niet echt als sympathiek of onsympathiek,” zei hij. “Voor mij is het belangrijker dat personages logisch in elkaar zitten en driedimensionaal zijn.”

Over The Man Who Killed Don Quixote weidde Driver wel even uit. Vooraf had hij de documentaire Lost in La Mancha gezien, die uit de doeken doet hoe de opnames van Gilliams film de eerste keer in het water vielen. Toch maakte de acteur zich geen zorgen. “Veel projecten komen nooit van de grond om verschillende redenen, niet omdat ze vervloekt zijn. Scorsese heeft ook 20 jaar gezwoegd om Silence gemaakt te krijgen.”

Bron: IndieWire