Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.07.2016

Waarom met Abbas Kiarostami een filmlegende sterft

door Steven Tuffin

Abbas Kiarostami, de gevierde Iraanse cineast, is in Parijs op 76-jarige leeftijd overleden nadat hij de strijd tegen kanker verloor. Met hem verliest de filmwereld een zoveelste legende.

Na een opleiding als kunstschilder en jobs als grafisch ontwerper en commercieel directeur koos de in 1940 geboren Kiarostami voor een bestaan als filmmaker. Zijn eerste langspeler, The Report, draaide hij in 1977, twee jaar voordat de Iraanse Revolutie het gros van zijn collega’s het land deed verlaten. Kiarostami weigerde echter te vertrekken en maakte films onder de beperkingen van het nieuwe regime.

In zijn Koker-trilogie (1987-1994) mengde de filmmaker feit en fictie, en narratieve cinema met documentaire. Makkelijk te labelen was Kiarostami’s werk dus niet. Toen hij in 1997 in Cannes de Gouden Palm won voor Taste of Cherry, betekende dat een flinke boost in aanzien. Toch plaveide hij steevast verder aan het eigenzinnige filmpad dat hij gekozen had, met Certified Copy en Like Someone in Love als bekendste latere titels.

Op het nieuws van het overlijden werd meteen door tal van filmfiguren gereageerd. Een oude quote van Jean-Luc Godard – “Film begint met D.W. Griffith en eindigt met Abbas Kiarostami.” – werd meermaals bovengehaald. Mumblecore-koning Jay Duplass en The Act of Killing-regisseur Joshua Oppenheimer uitten op hun beurt hun verdriet op Twitter.

Sta ons toe afscheid te nemen van de filmmeester met een videofragment waarin hij het heeft over Quentin Tarantino:

Bron: IndieWire

@Waanzinema