Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.02.2015

Vrolijke vampiers

door Jimmy Van der Velde

Dat vampiers niet altijd angstaanjagende wezens zijn, kan je momenteel ontdekken in de Nieuw-Zeelandse komedie What We Do in the Shadows. Maar er zijn nog meer voorbeelden van grappige bloedzuigers die de lachspieren hebben bespeeld.

The Fearless Vampire Killer, or Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck (1967)

Roman Polanski maakte eind jaren zestig hoofdzakelijk faam met psychologische huiverfilms als Repulsion en Rosemary’s Baby. Maar er mocht ook al eens gelachen worden. Met deze vampierkomedie draaide de Pools-Franse cineast een geflipt avontuur waarin een professor en zijn hulpje centraal staan die in Transsylvanië op zoek gaan naar de mythische schepsels. Met de betreurde Sharon Tate in één van de vrouwelijke hoofdrollen.

 

Blacula (1972)

De Blaxploitation-cinema uit de seventies heeft heel wat leuke films opgeleverd. Shaft blijft het bekendste voorbeeld, maar ook Blacula is perfect voer voor een amusante filmavond. De bloedzuiger die in deze prent onschuldige zieltjes teistert, is een Afrikaanse prins uit de 18e eeuw die in Los Angeles belandt. De tagline: He’s black! He’s beautiful! He’s Blacula!

 

Fright Night (1985)

Wat als je nieuwe buurman een vampier blijkt te zijn? Dat is de premisse van Tom Hollands Fright Night, een film met scherpe hoektandjes die een perfect evenwicht vindt tussen gruwel en grappen. Vier jaar geleden kwam Hollywood op de proppen met een inferieure remake.

https://www.youtube.com/watch?v=1ISgM9sjza8

 

Once Bitten (1985)

I don’t want to be a vampire. I’m a day person.” Een jonge Jim Carrey papt aan met een blonde stoot, die een eeuwenoude vampier blijkt te zijn. Moraal van het verhaal: een onenightstand kan verregaande gevolgen hebben.

 

Vampire’s Kiss (1988)

Dat Nicolas Cage geen subtiel acteur is, werd helemaal duidelijk in Vampire’s Kiss. Wanneer hij gebeten wordt door een vrouw, is hij ervan overtuigd dat hij langzamerhand verandert in één van de naar bloed snakkende monsters. Dat resulteert in een excentrieke acteerprestatie die nog steeds een hilarische kijkervaring oplevert. Een must voor Cage-fans!

 

Dracula: Dead and Loving It (1995)

In 1972 stak de satirische regisseur Mel Brooks al flink de draak met een bekend monster in Young Frankenstein. 23 jaar later vond hij het dan ook hoog tijd om het Dracula-verhaal onder handen te nemen. Niemand minder dan The Naked Gun-lolbroek Leslie Nielsen kroop in de huid van de befaamde graaf. Verfijnde humor hoef je niet te verwachten, maar zet je verstand op nul en je lachspieren doen de rest.

 

Vampire in Brooklyn (1995)

Ook Eddie Murphy waagde zich tijdens zijn carrière aan scherpere hoektanden. Wes Craven regisseerde de komiek als een vampier die op zoek is naar de perfecte partner om zijn bloedlijn verder te zetten. Geen eenvoudige opdracht in Brooklyn.

 

Lesbian Vampire Killers (2009)

Die titel! DIE TITEL! Laat je niet misleiden, dit is geen pornofilm. Lesbian Vampire Killers is een idiote komedie over een groepje mannen dat het opneemt tegen – u raadt het al – lesbische vampiers om hun vrouwen en liefjes te bevrijden.

 

Dark Shadows (2012)

Dat Johnny Depp ooit een vampier zou spelen in een film van Tim Burton stond in de sterren geschreven. Een verrassende vertolking of film levert het helaas niet op.

 

@TheJimeister