Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.09.2019

Vormt artificiële intelligentie een bedreiging voor arthouse-cinema?

door Vertigo

Het Zwitserse bedrijf Largo Films heeft een programma ontwikkeld dat met behulp van kunstmatige intelligentie het box-office-succes van films kan voorspellen.

LargoAI baseert zich op een database van zo’n 30.000 films en analyseert heel wat factoren: van muziek en montage tot de bewegingen en de haarkleur van de personages.

Bovendien kan het programma zich aanpassen aan de voorkeuren en smaken van een bepaald land. Zo blijkt dat thrillers het goed in de VS en komedies op de terugweg zijn in Italië.

Daarnaast is het in staat om rekening te houden met de context waarin een film wordt uitgebracht, met andere woorden of het om een festival-, bioscoop- of tv-release gaat.

“LargoAI kan ons echter niet zeggen waarom een bepaalde film meer slaagkansen heeft,” zegt Largo Films-CEO en -medeoprichter Sami Arpa. “Dat is de volgende uitdaging.”

Bovendien speelt ook de subjectiviteit van de kijker een belangrijke rol. “Iedereen heeft een andere definitie van een goeie film,” zegt Apra. Artificiële intelligentie zal dus nog niet meteen de rol van de artiest overnemen.

“Het echte gevaar is dat cinema minder en minder democratisch aan het worden is,” besluit Apra. “De grote beslissingen worden door slechts een handvol mensen genomen.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: